Текст: Дора Мунчева, strandjanews.com

Една продължаваща вече близо 15 години сага. Сага, колкото грозна, толкова и тъжна. За жалост около едно от най- прекрасните местенца по Южното Черноморие. Тема, дъвчена и предъвквана, при която всеки път излизат нови и нови неща – кое от кое по-отблъскващо и уродливо.

За да се превърне това място в нарицателно за копупция и алчност, манипулации, лъжи и най-вече безсилие на държава и местни власти, клякащи под огромните инвеститорски интереси, които на всяка цена искат да превърнат това място в подобие на гледката около него.

И докато скандалите около земята поутихнаха или по-скоро са обект на правосъдните власти, то плажът е този, който е под вниманието на прожекторите този път. И причина за ескалиралото напрежение отпреди ден-два, довело и до протести в столицата.

Кой и как точно да го стопансва, защо миналото лято остана безстопанствен и се наложи доброволци да го почистват няколко пъти заради стотиците туристи, защо не стана обещаният екоплаж и какво се случва около него – въпроси, чиито отговори дадоха и официалните власти в лицето на МРРБ и техните опоненти – от сдружението „Да запазим Корал”, които години наред бранят със зъби и нокти това уникално място. Отговорите на двете страни се превърнаха по-скоро в словесна престрелка и успяха да разгневят достатъчно много и едните, и другите.

В официално становище до медиите вчера в късния следобяд, министерството заявява, че плажът Корал няма нито наемател, нито концесионер. Процедурата пък за екоконцесия миналото лято била прекратена заради „несъответствия между финансовите параметри на подадените оферти”.

Оттам не скриват, че едновременно с процедурата за екоконцесия, са обявили и друга такава – за наем от пет години, и въпреки обжалването в съда на втората, тя е приключена през ноември с избран кандидат. Именно тази процедура отново се обжалвала и делото е насрочено за 15 март 2016 година. А относно екоконцесията, те не са се отказали от нея, но чакат решение на ВАС. И завършват с познатото изречение – ако има спечелена екоконцесия, договорът за наем незабавно ще бъде прекратен.

В отговор на всички тези дълги и подробни обяснения последва светкавична реакция от страна на Сдружението „Да спасим Корал”. Изразила се в поредния им незабавен протест пред МРРБ. За тях всичко казано пред медиите от ведомството са пълни лъжи и опит да се прикрие факта, че плажът Корал вече е в ръцете на „правилния човек”. „Спечелилият” процедурата за петгодишния наем. Ето и част от техните твърдения.

По едно и също време, в рамките само на месец април 2015 г., МРРБ пуска две различни процедури за плажа Корал, за едно и също нещо – наем за 5 години и концесия за 15 години… Факт, който граничи с абсурда, както ще видим по-натам с единствената цел плажът да бъде спечелен от определен „техен“ кандидат.

Наемът може да бъде отменен само ако концесията е влязла в сила. Недоумение буди и фактът, че министър Лиляна Павлова пуска процедура за наем за 5 години, а не за 1 година тъй като нейният „основен мотив“ е през летния сезон на 2015 г., плажът да има наемател.

На 8 април 2015 г. е издадена заповед за наем на плажа Корал за 5 години, но след като стана скандала с излетия не-бетон на к-г Юг, на 15 април министър Лиляна Павлова, като защитна реакция, обяви процедура за т.н. „екологична концесия“. Въпреки това процедурата за наема си остана валидна, на нея се явиха 3 фирми, 2 от които на Сава Чоролеев, като беше ясно кой ще спечели този мним конкурс. От „Да запазим Корал“ обжалвахме тази процедура и благодарение на това на 31 май 2015 г. Корал беше обявен за неохраняем плаж и остана така през летния сезон на 2015 г., казва Атанас Русев от сдружението „Да запазим Корал”

Стартира и обещаната процедура за екоконцесия, която обаче изненадващо е прекратена. Защото трябвало да се добави нов еко критерий. Следват нови скандали и се стига до КЗК, която излиза с решение на 04.11. и която е открила, по думите на сдружението, много неточности. Въпреки това на 05.11. МРРБ определя победителя в конкурса за наем на плажа Корал – дружеството „Клио Холидейс”, свързано със Сава Чоролеев.

А между другото – дружество на въпросния бизнесмен притежава 45 декара земя непосредствено до плажа Корал и ПУП за ваканционен комплекс.

Така излизат многото горещи въпроси – случайно или не е това. Засега те остават без категоричен отговор. А в чии ръце остава и съдбата на плажа Корал и какво ще се случи с него това лято – ще покажат идните месеци. Едно е сигурно обаче – нито една от страните няма да спре и в този дух – напрежението и скандалите съвсем няма да останат само януарски. Още повече пък и да приключат окончателно!

Запазваме правото си идната седмица да потърсим коментара по горещия казус и на кмета на община Царево – инж. Георги Лапчев.

Оставете коментар

avatar