Работодатели ще осигуряват транспорт за служителите си с евросредства

Схема ”На път” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” бе представена пред туристическия бранш в Царево. На срещата присъстваха зам. министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, кметът на Община Царево инж.Георги Лапчев, областният управител Константин Гребенаров, представители на бюрата по труда от областта, представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Срещата с бизнеса се проведе в „Българо-германския център за професионално обучение” Царево. Форумът премина при голям интерес – присъстваха над 100 работодатели.

Представителите на местния бизнес се запознаха с възможностите за организиране на обучения за професионална квалификация и ключови компетентности, които Българо-германският център за професионално обучение-Царево предлага. За първи път бяха представени условията за кандидатстване и възможностите по схема „На път”, която се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Работодателите могат да кандидатстват с проекти за осигуряване на организиран транспорт до и от работното място за заетите в съответното предприятие лица, за период до 12 месеца. Помощта, от която могат да се възползват, е от 20 000 лв. до 390 000 лв. Общият бюджет на схемата е над 20 млн. лева. „По схемата не се иска съфинансиране от страна на работодателя, това е безвъзмездна финансов помощ.” заяви зам.-министър Русинова.

Дадена е възможност на работодатели, които наемат и возят двама, трима или петима работещи и не могат да стигнат тези 20 000 лева, то ние сме допуснали те да се обединяват, да влязат в партньорство, да изработят общ проект и да кандидатстват заедно, за да покрият разходите, които имат за своите работници, обясни изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

Тя допълни, че очакваният резултат след старата на тази схема е от нея да се възползват около 15 000 лица, които да ползват преференции за превоз до работното място за срок от една година. На срещата бяха представени актуалните схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” като се постави акцент върху схема “Ново работно място”.

Оставете коментар

avatar