Невиждан мор по пчелите в Странджа е на път да предизвика екокатастрофа, алармират пчелари.

За мановия мед годината бе нулева. Един килограм не сме произвели. Всички колеги се оплакват от висока смъртност на пчелите, на места стига 100%, коментира пчеларят Манол Тодоров.

Затова днес (24.02) пчелари от три общини – Царево, Малко Търново и Приморско се събраха, за да поискат помощ от държавата. Присъстваха – директорът на БАБХ-Бургас д-р Георги Митев, зам.-областният Владимир Крумов и шефката на Областна служба „Земеделие“ Лидия Станкова.

Първият човек, на когото сигнализирахме за проблема бе Лидия Станкова и ние много разчитаме на нея. Става дума за едно подпомагане от 70-80 лева на пчелно семейство, не повече, обясни Манол Тодоров.

Той допълни, че браншът е пред колапс. През миналата година ситуацията е била овладяна до някаква степен, но в момента измират пчели навсякъде в региона.

Някои от пчеларите обвиняват селскостопанската авиация и препаратите, с които се третират земеделските площи. Според Манол Тодоров обаче такъв проблем в Странджа няма.

Високата смъртност на пчелите е предизвикана от вароатоза, нозема церана. Тези заболявания могат да се лекуват само с антибиотици, а антибиотиците в пчеларството са забранени със закон, обясни Тодоров.

Заради поройните дъждове и влагата пък мана в горите не е имало и затова годината е нулева за мановия мед.

Оставете коментар

avatar