Забраняват гмурканията в морето, водолазите протестират

Настъпва краят на любителските и спортни гмуркания в България, защото военните искат да окупират Черноморието.

Това алармираха от Асоциация на техническите водолази, практикуващи дълбоководни спускания.

Водолазите се обявиха срещу проект за изменение на сега действащата наредба за извършване на водолазна и друга подводна дейност. Експерти от министерството на отбраната предлагат промени, които ограничават любителските гмуркания.

Сред предлаганите текстове са тоталната забрана за спускания до потънали кораби и въвеждането на разрешителен режим за осъществяване на туристически водолазни гмуркания, обясниха водолазите.

Според водолазите наредбата ще доведе до пълен монопол на военните над Черно море. „Това ще доведе до край на този воден спорт у нас“, обясни председателят на водолазната асоциация Мирослав Славчев пред Дарик.

„Ако някой иска да се гмурне утре, това е невъзможно. Трябва две седмици преди това да има взето писмено становище от четири ведомства – Морска администрация, Министерство на културата, Министерство на вътрешните работи, Гранична полиция, Министерство на отбраната. Не мисля, че има нормален водолаз в България, който може да се справи с тази материя в рамките на две седмици, като сами разбирате, че две седмици никой не може да прогнозира дали морето ще става за гмуркане, нито водолазните центрове могат да прогнозират какви туристи ще има за това време“, каза той.

Ще загуби голяма част от туристическия бранш, защото много туристи идвам на нашето Черноморие именно заради гмуркането, обясни Антон Ангелов, който е собственик на водолазен център в Китен. „В един момент ние трябва да затворим“, каза той и отбеляза, че от сектора са правени инвестиции. „Или трябва да си изнесем бизнеса навън“, посочи Ангелов друга алтернатива. По думите му след тази наредба от бранша нямат база за развитие у нас. „Единственото предимство на Черно море са потъналите кораби. При тази видимост имаме не много кораби, които можем да посещаваме, но те са достатъчно, за да привлекат хора. Ако забранят посещенията на тези потънали кораби, ние просто няма с какво да очароваме в това море“, допълни, собственикът на водолазния център.

Водолазите обясниха, че след промените гмурканията ще бъдат по-лесни в Гърция, Франция, Испания и Италия, отколкото у нас. Според представители на асоциацията за последните пет години в Египет известен потънал кораб „Тистългорм“ е събрал повече приходи от посещения, отколкото пирамидите.

Дарик се свърза с представители на военното министерство, от там обещаха да представят по-късно и своята позиция.

Оставете коментар

avatar