Правителството ще даде 1,6 млн. за разкопки в Бургаска област

На 5 април в 22 часа по американския канал National Geographic ще бъде излъчен за пръв път филмът за мощите на св. Йоан Кръстител, открити в средновековния манастир на остров св. Иван. В него ще бъдат показани детайли около разкриването и изследването на мощите от специалисти в България и лабораторията на Оксфордския университет. Ракопките на острова ще продължат и тази година. Целта е да се подготвят двете църкви за реставрация. Ще се работи върху северната кула на града, където е бил един от морските входове на Созопол. Правителството обеща да намери средства – 1,6 млн. лв. за археологически разкопки в 14 селища от Обзор почти до границата с Турция. Предвидени са по около 120 000 лв. на град. Това е следствие и от кампанията на в. „Стандарт“ „Чудесата на България 2011“.

В Обзор ще се работи върху античен град на брега и върху средновековния български град Козяк. Следващият обект ще е църква в старинното селище Емона. Храмът „Св. Николай Чудотворец“ дълги години е бил конюшня на военното поделение, в чиито граници е влизал. Поделението вече го няма, църквата е почистена от тора на животните и е започнала реставрация със средства на местни виладжии. В Несебър ще бъдат вдигнати крепостните стени, за да изглеждат по-внушително. В Поморие ще се реставрира уникален паметник, достоен за ЮНЕСКО – съчетание на римската традиция на мавзолеите с тракийската гробнична архитектура. Става въпрос за куполната гробница.

Голяма част от парите ще отидат в Бургас и околностите му. След морската буря тази зима от вълните край квартал Сарафово изскочи римско градче. Ще се дадат пари и за Минералните бани – Аква калиде (хубавите води бел. ред). Ще се копае още в Дебелт, където има огромен римски град, създаден от бивши легионери, представляващ и римска митница. Ще се работи и по крепостта Русокастро, както и на мястото, от което Бургас е взел името си – Пиргос (Порос), намиращо се на отока на Мандренското езеро в кв. Крайморие. Разкопки ще има и в Черноморец, тракийското светилище Беглик таш на Ропотамо, крепостта Урдовиза край Китен, в Царево и епископската базилика в Ахтопол.

Оставете коментар

avatar