Shell приключи сеизмичното проучване в блок

Дву- и триизмерното проучване за наличие на газ и петрол в блок „Силистар“ на Shell Exploration & Production е приключило на 5 януари 2017 – с 11 дни по-рано от заложения от компанията план. Това съобщи ръководителят на проекта по проучването Александър Кейз, предаде Investor.bg.

По думите му самият анализ на данните ще продължи поне около шест месеца, а решение за това дали има смисъл или не от дълбоководни сондажи може да се вземе чак към края на тази година.

В съседния блок в черноморската акватория на Турция проучването и събирането на данни е започнато през 2013, геоложките данни са събирани през 2014, а през 2015 вече е направен първият проучвателен сондаж. През миналата година там се стигна и до дълбоководен проучвателен сондаж в партньорство с Turkish Petroleum.

И макар че отказа да даде конкретни оценки за очакванията си за блок „Силистар“, Кейз заяви, че „за геологията няма граници, а резултатите са окуражаващи“.

На практика българският блок се явява добра възможност за експанзия, ако в турската част на Черно море Shell открие залежи на нефт или газ.

Блокът „Силистар 1-14“ е с площ 6893 квадратни километра, като проучванията с помощта на наетия кораб Oceanic Endeavor и още три плавателни съда и екип от 90 члена (сред които и трима българи) са правени на площ 5125 квадратни километра.

Геоложките данни са събрани в продължение на 87 дни на дълбочина от 2 до 8 километра.

Приключването на събирането на данни с 11 дни по-рано не само значи икономия на средства за компанията, но значи и по-малко външно влияние за околната среда, поясни още Кейз. Истината е, че всяко решение за сондажи ще се основава само на анализа на данните, каза още той.

Припомняме, че Shell бе единствената компания, която подаде оферта в организирания от Министерството на енергетиката конкурс за проучване на блок „Силистар“, след като документи за участие в конкурса бяха закупени и от други големи компании в бранша като BP, Тоtal и Еni. Договорът бе подписан на 23 февруари 2016, а ангажиментът предвижда да бъдат инвестирани 18,6 млн. евро в дейности по търсене и проучване, като бонусът, който страната ще получи, възлиза на 4,9 млн. евро. Shell ще вложи средства и за развитието на местните общности в шестте общини, намиращи се в близост до блока – Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево.

Shell обаче не е първата компания, която проучва потенциалното находище за нефт и газ в този регион, след като още през 2011 „Ледербел БГ“ получи разрешение, но през 2014 г. Върховният административен съд го отмени, тъй като то е било издадено в нарушение със закона.

През октомври Total съобщи за находка на петрол в блока „Хан Аспарух“ в своя тримесечен финансов отчет. Тепърва обаче предстои анализ на откритието, какви са запасите и дали ще има икономически смисъл от търговски добив на находището. Френската компания е част от консорциум, заедно с OMV и испанската Repsol, който получи лиценз за проучването в дълбоките води на Черно море. През това лято започнаха и първите сондажи за петрол и природен газ със специален кораб – Noble Globetrotter II.

Трите дружества получиха правото да проучват за петрол и природен газ през 2012 година. Досега бяха извършени и 3D сеизмични проучвания в блока, резултатите от които бяха обявени като много перспективни. По договора за концесия е предвиден още един сондаж – вероятно той ще бъде направен през 2017. Надеждите на българското правителство бяха да бъдат открити големи количества природен газ в блока, които не само да задоволят нашите нужди от газ, но и България от нетен вносител да се превърне в износител на суровината.

Проучването на блока „Хан Аспарух“ започна през 2012. Блокът е с площ от 14 220 кв. км.

„Хан Аспарух“ е в близост до румънския блок „Нептун“, в който залежите са оценени на над 80 млрд. куб. метра природен газ. Очакванията са добивът от този блок да започне най-рано през 2020.

Оставете коментар

avatar