плаж Бутамята, Синеморец

Туристическият бизнес, държавните институции и местната власт ще работят за превръщането на Южното Черноморие в целогодишна дестинация. Те се споразумяха да обединят усилията си за преодоляване на сезонността в региона по време на среща на министъра на туризма доц.Стела Балтова в Бургас, организирана от областния управител Вълчо Чолаков.

Основен проблем пред туризма в областта остава сезонността, която е концентрирана през лятото. Трафикът на летище Бургас през активния сезон достига 93%, заяви министър Балтова. Тя приветства създаването на „Регионален фонд за развитие на въздушните връзки“, който е предложен като обединение между „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД и четирите най-големи общини в региона – Бургас, Несебър, Поморие и Созопол. Целта на фонда е стимулиране на трафика през неактивния летателен сезон (октомври – май) и привличането на повече нискотарифни авиокомпании.

По този начин ще бъдат привлечени туристи за краткосрочни пътувания. Топ 5 дестинации на бургаското летище са Москва (Русия), Тел Авив (Израел), Лондон (Великобритания), Прага (Чехия), Санкт Петербург (Русия). През миналия сезон 13 нови авиокомпании са изпълнявали полети от и до летище Бургас. В лятното разписание бяха включени 19 нови дестинации в Русия, Полша, Германия, Белгия, Австрия, Гърция, Италия.Засега само една нискотарифна авиокомпания изпълнява полети между Бургас и Лондон три пъти седмично.

По отношение на сигурността на туристите за предстоящия летен сезон, министър Балтова даде за пример община Бургас, която засилва видео наблюдението. Вече са монтирани 400 охранителни камери, като до края на годината техният брой ще се увеличи до 600. Бизнесът поиска още държавата да се активизира за по-бързото разширяване на пътя Поморие-Ахелой. От община Малко Търново настояха да се реконструира отсечката до Царево с цел засилване на притока на туристи във вътрешността на страната.

Оставете коментар

avatar