Фестивал на мановия мед 2014

Тази година освен ежегодно провеждания Фестивал на мановия мед, Царево ще бъде домакин на още едно важно събитие, свързано с производството на мед – Световен симпозиум на пчеларите. Той ще се проведе от 27 до 29 юли, а участие в него ще вземат пчелари, специалисти и академици от 4 континента.

Председателят на сдружение „Странджански манов мед” Манол Тодоров обяви, че фокусът на симпозиума ще бъде върху проблемите на екосистемите и опрашването на растенията. Най-важният обсъждан въпрос ще бъде смъртността на пчелите, която засяга производители на мед от цял свят, а причините за нея още не са изяснени. В Странджа през миналата година се наблюдаваше висок процент смъртност на пчелите, като при някои от пчеларите се стигна до пълно унищожаване на цели семейства. За радост на производителите на мед тази година нивото на смъртност е едва 5-10%.

Специалистите, участници във форума, ще обменят опит и ще обсъждат различни практики, използвани по света. Резултатите от симпозиума ще бъдат обобщени и информацията ще бъде получена от съответните ресори към правителствата на държавите с представители на симпозиума, както и на Европейския парламент и Европейската комисия.

Първият Световен симпозиум на пчеларите е проведен през 2008 г. в рамките на Фестивала на мановия мед. В него се кооперират 83 научни работници от 26 държави от Европа, Азия, Африка и Америка. През 2018г. форумът ще се проведе за втори път.

Тази година е изключително важна за производителите на мед, тъй като се очаква решението на Европейската комисия дали да одобри регистрацията на странджанския манов мед като защитено наименование на произход. България е най-големия производител на манов мед в световен мащаб, като основния добив идва от Странджа.

Оставете коментар

avatar