Клуб за приключения сред природата „Зелена Странджа” започва инициатива за развитието на нов многодневен маршрут в Странджа за пешеходен и велосипеден туризъм. Той ще преминава през цялата планина – от река Тунджа до Черно море, а целта му е да се създаде постоянен, целогодишен и свободен поток от туристи през територията ѝ.

Маршрутът, с работно наименование „Тур Странджа“, ще бъде с начало в гр. Елхово и край в гр. Ахтопол, като общата му дължина ще бъде около 150 км. и цели да обхване възможно най-много забележителности и населени места в планината. Той ще преминава предимно по горски пътища през красива и съхранена природа, китни населени места и уникални забележителности. Трасето ще се изминава за 7-8 дни пеша или за 3-4 дни с планинско колело. В допълнение към маршрута могат да бъдат включени за посещение и забележителности на територията на Черноморското крайбрежие на юг от Бургас.

Организаторите от „Зелена Странджа” канят всички заинтересовани лица на 28.02.2018 г. (сряда) от 10.30 до 12.30 часа в сградата на Областна администрация – Бургас, етаж I. На срещата ще бъдат обсъдени името, точното трасе на маршрута, конкретни лица за връзка и информация при идентифицирането на туристическите обекти по места, план за разработване и популяризиране на маршрута и връзката му с други подобни в страната и чужбина. Поканата е отправена към всички заинтересованите страни от територията, през която ще преминава този маршрут в Странджа – общини, държавни институции, обществени организации, медии, физически лица.

Примери за подобни маршрути в други части на страната и по света има много и те ежегодно привличат стотици или хиляди туристи – „Ком – Емине”, „Ел Камино”, „Черно море Ултра”, „Дунав Ултра” и др. В момента интересът към такива дълги маршрути в България се засилва, смятат организаторите, и по тази причина са поканили на срещата да присъства създателят на „Дунав Ултра“ и на идеята за „Черно море Ултра“. Веломаршрутът „Дунав Ултра” спечели първо място за иновация на 2017 г. на Министерството на туризма. Също така има и идея за маршрут през цяла Южна България, от Петрич до Ахтопол, който също ще бъде обсъден на срещата.

Това е и работният вариант на трасето: Град Елхово – с. Маломирово – с. Славейково – с. Лалково – с. Ситово – с. Шарково – с. Воден – с. Горска Поляна – с. Момина Църква – с. Факия – с. Голямо Буково – Голямобуковски манастир – с. Близнак – с. Евренозово – с. Звездец – ИМ „Петрова нива“ – м. „Тракийски лагер“ – м. „Качул“ – с. Кости – с. Бродилово – град Ахтопол. По него ще се посещават и следните забележителности: ЗМ „Устие на река Велека“, Резерват „Ропотамо“, Маслен нос, Беглик Таш, Лъвската глава, Созопол – Стар град, ПЗЦ „Пода“, Остров „Св. Анастасия“, Деултум. По отделни етапи от трасето на този маршрут в последните три години от сдружение „Зелена Странджа“ неведнъж организират пешеходни и спортни мероприятия – от Близнак до Ахтопол, от Качул до Ахтопол, От Голямо Буково до Ахтопол и от Факия до Ахтопол.

Според организаторите не е необходимо участниците да бъдат във върхова физическа форма, тъй като маршрутът е подходящ за всякакви хора. Остава само да се организират местните общности, за да се облагороди терена и да могат да посрещнат по-голям туристопоток. От „Зелена Странджа” смятат, че начинът за популяризиране на единствената ни приморска планина посредством замисленото от тях трасе е чрез разпространение на информация и реклама на намиращите се по протежението му забележителности, места за настаняване и хранене, места за провеждане на фестивали и атракции. Всеки турист сам ще си избира разстоянието, което да измине по този маршрут в Странджа, забележителностите, които да посети и местата, където да се храни и настани на базата на предоставената информация, личните предпочитания, наличното свободно време и физически възможности.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
Киро

Изглежда интересно. Ще се пробва!