Клуб за приключения сред природата „Зелена Странджа” започва инициатива за развитието на нов многодневен маршрут в Странджа за пешеходен и велосипеден туризъм. Той ще преминава през цялата планина – от река Тунджа до Черно море, а целта му е да се създаде постоянен, целогодишен и свободен поток от туристи през територията ѝ.

Маршрутът, с работно наименование „Тур Странджа“, ще бъде с начало в гр. Елхово и край в гр. Ахтопол, като общата му дължина ще бъде около 150 км. и цели да обхване възможно най-много забележителности и населени места в планината. Той ще преминава предимно по горски пътища през красива и съхранена природа, китни населени места и уникални забележителности. Трасето ще се изминава за 7-8 дни пеша или за 3-4 дни с планинско колело. В допълнение към маршрута могат да бъдат включени за посещение и забележителности на територията на Черноморското крайбрежие на юг от Бургас.

Организаторите от „Зелена Странджа” канят всички заинтересовани лица на 28.02.2018 г. (сряда) от 10.30 до 12.30 часа в сградата на Областна администрация – Бургас, етаж I. На срещата ще бъдат обсъдени името, точното трасе на маршрута, конкретни лица за връзка и информация при идентифицирането на туристическите обекти по места, план за разработване и популяризиране на маршрута и връзката му с други подобни в страната и чужбина. Поканата е отправена към всички заинтересованите страни от територията, през която ще преминава този маршрут в Странджа – общини, държавни институции, обществени организации, медии, физически лица.

Примери за подобни маршрути в други части на страната и по света има много и те ежегодно привличат стотици или хиляди туристи – „Ком – Емине”, „Ел Камино”, „Черно море Ултра”, „Дунав Ултра” и др. В момента интересът към такива дълги маршрути в България се засилва, смятат организаторите, и по тази причина са поканили на срещата да присъства създателят на „Дунав Ултра“ и на идеята за „Черно море Ултра“. Веломаршрутът „Дунав Ултра” спечели първо място за иновация на 2017 г. на Министерството на туризма. Също така има и идея за маршрут през цяла Южна България, от Петрич до Ахтопол, който също ще бъде обсъден на срещата.

List   

Информация
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

NO NAMED GPX   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Дължина (км) Височина (м)
няма данни
име: няма данни
Дължина: няма данни
Най-ниска точка: няма данни
Най-висока точка: няма данни
Изкачване общо: няма данни
Спускане общо: няма данни
Продължителност: няма данни

Това е и работният вариант на трасето: Град Елхово – с. Маломирово – с. Славейково – с. Лалково – с. Ситово – с. Шарково – с. Воден – с. Горска Поляна – с. Момина Църква – с. Факия – с. Голямо Буково – Голямобуковски манастир – с. Близнак – с. Евренозово – с. Звездец – ИМ „Петрова нива“ – м. „Тракийски лагер“ – м. „Качул“ – с. Кости – с. Бродилово – град Ахтопол. По него ще се посещават и следните забележителности: ЗМ „Устие на река Велека“, Резерват „Ропотамо“, Маслен нос, Беглик Таш, Лъвската глава, Созопол – Стар град, ПЗЦ „Пода“, Остров „Св. Анастасия“, Деултум. По отделни етапи от трасето на този маршрут в последните три години от сдружение „Зелена Странджа“ неведнъж организират пешеходни и спортни мероприятия – от Близнак до Ахтопол, от Качул до Ахтопол, От Голямо Буково до Ахтопол и от Факия до Ахтопол.

Според организаторите не е необходимо участниците да бъдат във върхова физическа форма, тъй като маршрутът е подходящ за всякакви хора. Остава само да се организират местните общности, за да се облагороди терена и да могат да посрещнат по-голям туристопоток. От „Зелена Странджа” смятат, че начинът за популяризиране на единствената ни приморска планина посредством замисленото от тях трасе е чрез разпространение на информация и реклама на намиращите се по протежението му забележителности, места за настаняване и хранене, места за провеждане на фестивали и атракции. Всеки турист сам ще си избира разстоянието, което да измине по този маршрут в Странджа, забележителностите, които да посети и местата, където да се храни и настани на базата на предоставената информация, личните предпочитания, наличното свободно време и физически възможности.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
Кънчо Кънев

До къде е стигнала маркировката, Януари-Февруари 2019 мисля да го мина при зимни условия???

Киро

Изглежда интересно. Ще се пробва!