В Ахтопол посрещнаха подобаващо Баба Марта

Вчера Ахтопол посрещна празника типично по мартенски – със сняг и слънце едновременно. И тази година традицията беше спазена, а за това се погрижи самата Баба Марта, която посети децата в детска градина „Делфинче”, в основно училище „Св.Св. Кирил и Методий” и работещите в Кметството, завърза мартенички за здраве на всички и пожела плодородна година. Дръвчетата в центъра също бяха украсени в духа на празника, за да радват местните и гостите на града. Освен това Баба Марта демонстрира на малките как се правят мартеници и всеки можеше сам да изработи мартенички за семейството и приятелите си. Децата пък я почетоха със специално подготвени стихчета и песнички.

На фона на все по-голямото опорочаване на традициите в днешни дни инициативата на кметство Ахтопол е похвална. Докато преди време мартениците задължително са били ръчно правени и наречени за здравето на получателя им, днес сме свидетели на масово и индустриално производство на мартенички, та дори и в далечен Китай. А все по-малко българи се замислят за това откъде идват красящите ръцете им символи.

Затова ви припомняме накратко символиката на мартениците. Белият цвят в традицията е мъжкото начало, а червеният – женското. Мартениците са се слагали не само на хора, но също така и на животните и плодните дръвчета, за по-богата реколта и плодородие на добитъка през следващата година. Мъжете са носели мартеници в лявата си обувка, а девойките са ги слагали под камък или в мравуняк и по тях са гадаели кога ще се омъжат. Закичването с мартеници означава началото на пролетта и новата година в стопанството. Произходът на ритуала не е сигурен, но интересен факт е, че той съществува и в други балкански държави.

Не бива да забравяме, че мартеницата не е само аксесоар или забавен обичай, тя е символ на култа към слънцето и на пробуждането за нов живот. Освен това тя може да бъде разглеждана и като амулет, който пази притежателя си и неговия дом от зли сили, болест и бедност.

Оставете коментар

avatar