Служителите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури ще могат да арестуват рибари бракониери, да налагат глоби за незаконен риболов и да провеждат изпити за желаещите да получат риболовен билет. Това предвиждат промени в Закона за рибарството и аквакултурите, внесени за обсъждане от Иван Миховски, Иван Вълков, Ирена Димова, Александър Мацурев, Андриан Райков, Павел Христов и Александър Иванов, народни представители от ПП ГЕРБ. Предложенията бяха приети на първо четене вчера, 22 май, с 95 гласа „за“ и 23 въздържали се.

Според промените нарушителите ще бъдат наказвани със затвор между 1 и 3 години в зависимост от извършеното престъпление, както и с тежки санкции – за използване на взривове, отровни или зашеметяващи вещества бракониерите могат да получат 1 година затвор и глоба до 15 000 лева. При използване на устройства за електроулов и рибарски мрежи без разрешително наказанието е 6 месеца лишаване от свобода и до 10 000 лева глоба. Най-тежките мерки са до 3 години затвор и 20 000 лева санкция – при повторно нарушение или уговаряне на 2 или повече лица. Същото важи и при участие на служител от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Наказанията са валидни дори за нарушителите, които нямат улов.

Освен санкциите за незаконен риболов, интересни са и промените, които уреждат получаването на риболовен билет. Разрешителното вече ще се издава срещу успешно преминат еднократен тест. По време на обсъждането на измененията обаче стана ясно, че вносителите са готови да премахнат изпита от проектозакона, ако се окаже, че това е неизпълнимо. Вместо тест е възможно да се провеждат информационни кампании или рибарите да подават декларации, че познават изискванията на законодателството.

С измененията се цели подобряване на контрола и ефективното опазване на рибните популации, които в последните години значително намаляват. Това е мотивацията и за друга промяна в закона – предвижда се 5% от прихода на риболовните магазини от продажба на риболовни билети да отиват за зарибяване на водните басейни.

Предложените изменения в Закона за рибарството и аквакултурите предизвикаха тежки полемики в пленарната зала. Според народните представители от БСП правомощията на ИАРА са значително превишени – след окончателното приемане на тектовете служителите на агенцията ще могат да арестуват, да използват записващи и заснемащи технически средства, моторни превозни средства със специален режим на движение, както и физическа сила след предупреждение. От ДПС пък обявиха, че имат съмнения относно изпълнението на законовите промени, тъй като според тях ИАРА няма капацитет да осъществява толкова функции. Все пак от ДПС посочиха, че не одобряват всички форми на незаконен риболов и подкрепят измененията в закона, като пожелаха прецизиране на текстовете.

Вносителите мотивираха промените с това, че за последните 3 години от рибари бракониери за иззети над 456 км мрежи. Според депутатите от ГЕРБ до идеите за изменения се стигнало след срещи с неправителствени организации, клубове по риболов и граждани. Срокът за прецизиране на текстовете преди второ четене е 12 юни.

Според вас предложените промени за борба с бракониерството ще имат ли ефект?

Оставете коментар

avatar