Броени дни остават до началото на маратон Каланджа в Синеморец – състезание, което се провежда в района на село Синеморец (чието старо име е Каланджа) и в полите на природен парк Странджа. Това е третото поредно издание на събитието, а организаторите обещават повече участници, повече награди и повече усмивки.

Началото на маратона ще бъде в 8:00 часа сутринта в събота, 26 май, когато участниците ще получат номер и тениска. Стартовете в различните дисциплини пък са от 9:00 часа – за бягане на 21 и 44 км, 9:15 часа – за бягане на 11 км, както в 10:00 часа, когато започва надпреварата за деца на 3 км. Награждаването на победителите ще бъде от 15:00 часа, а след 20:00 часа всички участници ще могат да посрещнат живописния синеморески залез на емблематичния бар „Кораба“ в село Синеморец.

Интересни са и маршрутите, които са подготвили организаторите на маратон Каланджа в Синеморец. Състезателите на 44 км ще стартират от поляната между хотел „Белла Виста“ и плаж Бутамята, а маршрутът им продължава по брега край село Синеморец в посока Ахтопол, пресича моста на река Велека, навлиза в малка лонгозна гора и излиза над плажа на устието на река Велека. Продължава се по крайбрежна пътека, която продължава в посока село Бродилово, после завива към плаж Силистар, а до финала преминава и през още няколко красиви морски плажа, един от които е плаж Липите.

Подобен е и маршрутът на състезателите на 21 км – тяхното трасе обаче не пресича моста на река Велека, а завива на югозапад по малки черни и горски пътища, продължава към плаж Силистар, плаж Липите и обратно към поляната до плаж Бутамята.

Малко по-различно е трасето на състезателите на най-късо разстояние – 11 км, които ще тичат в обратна на останалите посока. Техният маршрут също започва от поляната до плаж Бутамята, но преминава през плажа, навлиза в черни пътища и горски пътеки и стига до плаж Силистар. Обратният път е по същата крайбрежна пътека както при другите дисциплини, която преминава през плаж Липите и стига обратно до Синеморец.

Целта на организаторите на маратон Каланджа е да увлече повече млади хора по планинското бягане и активния начин на живот, да се привлекат повече туристи към село Синеморец и разположените край него забележителности на природен парк Странджа, както и да стимулира провеждането на повече спортни мероприятия в района.

Оставете коментар

avatar