Въпреки наближаващия летен сезон, плажът на село Варвара все още е без концесионер, сигнализира наш читател. Причината за това е, че Министерството на туризма прекратява последните два търга за концесия на плажа, без след това да обяви дата за нов.

Първият организиран търг е на 12 декември 2017 г., а следващият – на 31 януари 2018 г. И двата търга са прекратени (информация тук и тук) на основание чл. 46 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост – възникнало обстоятелство, което прави невъзможно приключването на търга. Нашата проверка показа, че причините за прекратяването на търговете са изцяло бюрократични – специализираните карти и регистри на плажа са приети през 2012 г., а според последните геодезични измервания площта на плажа се е променила през годините. Промените в границите на кадастралната карта не са били променени, което води до разминавания в тръжната документация. Отговорност за кадастрите носи Агенцията по геодезия, картография и кадастър към министъра на регионалното развитие и благоустройство.

Проблемът е, че от 31 януари до днес няма назначена нова дата за търг, а в последния списък на министерството на неохраняемите плажове, за които се търси концесионер, плажът на село Варвара не фигурира. Това прави невъзможно стопанисването му и подготвянето му за летния сезон – осигуряване на водно спасяване, медицинско обслужване, санитарни възли, извозване на отпадъци и т.н. Изпратените до министерството запитвания към момента не получават отговор.

Резултатите от политиката на министър Ангелкова и нейното министерство заварихме на плажа на Варвара на 17.05.2018 г., 10:30 ч. сутринта, 25 градуса, тихо, спокойно, прелестно време, наситени цветове, кристална, макар малко студена вода. Съвършено за плаж. Но не и на Варвара. Посрещат ни разрушени тоалетни, счупени стълби, без парапети и трева доста над кръста. Щеше да е диво, ако не беше гнусно. Рояци бълхи и някакви непознати мухи дерибействаха на всякъде, кърлежите бяха бонус. Сметище на плажа от всякакви пластмаси, найлони, хартии, железа…ад. Няма кошове, няма извозване на боклука, няма и хора, коментира в писмото до нас нашия читател, който сигнализира за проблема.

Оставете коментар

avatar