Служба Пожарна безопасност и защита на населението – гр. Царево проведе днес учение съвместно със своите колеги от поделението в Приморско. Учението се състоя в Синеморец, а царевските огнеборци и техните колеги от Приморско разиграха няколко сценария на ежедневни ситуации, които се появяват в практиката им.

Огнеборците започнаха учението си на плаж Бутамята, където се намира съоръжение с газопровод, което обслужва кухнята и топлопровода на намиращия се непосредствено над плажа голям хотелски комплекс. Тренировката им там бе свързана с отреагиране при евентуална авария на газопровода, която би застрашила безопасността на гостите и на посетителите на плажа.

Учението на Бутамята бе последвано от разиграването на сценарии за спасяване на бедстващи хора, попаднали в подножието на високи скали. За целта част от пожарникарите, които имат специални професионални компетенции, се спускаха с въжета и предпазни колани по скалите.

Последната част от тренировката се състоя на река Велека. Там бе опънато въже над реката, а обучените за изпълнение на дейностите по ресор „Гражданска защита” циркулираха със спасителна лодка срещу течението на реката. Служба Пожарна безопасност и защита на населението от известно време е обединена със служба „Гражданска защита” и вече отговаря и за бреговата охрана и първа се отзовава при случаи на удавници. Към това бе насочена и тази последна част от разиграваните ситуации.

Това не е първата подобна изява на царевските огнеборци. Те редовно провеждат своите учения с различни сценарии на бедствия и аварии, за да гарантират своята физическа и психическа подготовка и ефикасната си дейност при защита на населението на общината. По-рано през годината те проведоха учение и в сградата на средно училище „Никола Вапцаров”, където тренираха евакуация при тревога за пожар.

Оставете коментар

avatar