Притежаването, заграждането и застрояването на територии на плаж Корал е незаконно. Това заявиха от Камарата на геодезистите в България в декларация, разпространена през изминалите дни. Документът е подписан от инж. Йоан Каратерзиян, председател на УС на организацията.

Декларацията се позовава на публична информация от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Според данните въпросните частни имоти, граничещи с плаж Корал, които бяха заградени и предизвикаха публично недоволство, са разположени върху дюни, които са изключителна държавна собственост и не могат да бъдат обявени за частни. Отчуждаването им в полза на държавата е задължително, се казва още в декларацията.

Частните имоти на плаж Корал за незаконни според Камарата на геодезистите в България
Специализирана кадастрална карта показваща дюните на плажа Корал. Вижте в оригинал.

Въз основа на тази информация е определена и границата на зона “А” по Закона за устройство на черноморското крайбрежие – на 100 м от крайбрежната плажна ивица.

Организацията отбелязва още, че според ЗУЧК Министърът на туризма има задължението да актуализира границите на крайбрежната плажна ивица. Преди 15 март 2016 г. това е било ангажимент на Министърът на регионалното развитие и благоустройството. Това не е изпълнено и до момента, въпреки че нарушението е явно, а въпросните пропуски позволяват погазването на Конституцията на Република България. Припомняме, че подобен казус има и с плажа на село Варвара, който все още е без концесионер въпреки стартиращия летен сезон.

Частните имоти на плаж Корал за незаконни според Камарата на геодезистите в България

От Камарата на геодезистите в България настояват Министърът на туризма да инициира изменението на кадастралните карти с цел отразяване на крайбрежната плажна ивица, а Министърът на регионалното развитие и благоустройството да сезира прокуратурата за урегулирането на въпросните спорни имоти и тяхното заграждане. От организацията настояват още МРРБ да инициира отчуждаването им в полза на държавата и да сезира прокуратурата заради заграждането на имотите, което накърнява обществения интерес.

За съжаление, изявлението на Камарата на геодезистите ще повлияе и върху дългоочаквания Общ устройствен план на община Царево, който според местните жители е силно необходим, а приемането му се отлага вече близо десетилетие. Само за справка, според посочените показатели в новия проект за ОУП плътността на застрояване във въпросните имоти на плаж Корал е до 30% , а К инт. max 1, растителност минимум 50% (50% от която дървесна) и кота корниз 15 метра.

Оставете коментар

avatar