Почиствания на плажове, уроци по сърф, лонгборд, йога, прожекции на филми и много други изненади ще зарадват жителите и гостите на Приморско в рамките на двудневното спортно събитие „Сърф МАРмалад“ (16-17 юни), което ще се проведе на Северния плаж на морското градче. Повод е отбелязването на Международния ден на сърфинга – 16 юни, а организатори са нашите приятели от сърф училище Akasha и Surfrider Foundation Sofia. Основна цел на инициативата е чрез спорт и забавляния да се привлече общественото внимание към проблема със замърсяването на Черно море с пластмаси.

Освен да се включат в почиствания на плажове, присъстващите ще могат да посетят работилница по лонгборд с момичетата от Wildberries, демонстрации и уроци по уиндсърф с атлетите от Akasha, уроци по скимборд от SkimBoard Bulgaria, както и да посетят прожекцията на сърф филма GIVEN. „Сърф МАРмалад“ ще предложи също дискусии по темата „Черно море, свободно от пластмаса“, йога и SUP йога, посещение на тракийското светилище Бегликташ и много други. Всеки, който желае да посети събитието, може да се регистрира предварително онлайн, за да участва в томбола за награди от партньорите на Wind2Win Challenge. Пълната програма можете да намерите на фейсбук страницата на „Сърф МАРмалад“ тук.

„Сърф МАРмалад“ е първата стъпка от проекта „Черно море, свободно от пластмаса“. Предстои и информационна кампания за превенция на използване на пластмасови продукти за еднократна употреба, чиято цел е изграждане на навици за консумация на биоразградими продукти, преизползването и рециклирането им. Втората стъпка е снемането на проби от водата по цялото протежение на Черно море, за да се състави цялостна картина на неговото замърсяване.

Кулминацията на проекта е Wind2Win Challenge – предизвикателство на Илияна Стоилова и Йоан Колев от Akasha за първото скоростно уиндсърф прекосяване на разстоянието между Дуранкулак и Резово. То е планирано за септември, а по време на плаването се предвижда заснемане на документален филм както за самото предизвикателство, така и за екологичните проблеми на нашето море.

За успешното провеждане на проекта Wind2Win Challenge се разчита на спонсори и дарители. Ако сте За идеята и желаете да дарите средства за осъществяването ѝ, можете да го направите чрез IndieGoGo.

Оставете коментар

avatar