След няколкогодишно присъствие на плажа на устието на река Велека в Синеморец сърф училище „Акаша“ няма да работи през предстоящия летен сезон. Причината за това е решение на концесионера на плажа – „Еврорисърч“ ЕООД.

Собствениците на „Акаша“ – Йоан Колев и Илияна Стоилова – са публикували свое официално обръщение към концесионера, както и писма до кмета на община Царево и общинските съветници, с които защитават оставането на училището. Организирана беше и петиция в тяхна подкрепа, която вече е събрала над 2200 подписа.

Припомняме, че „Акаша“ работи на устието на Велека от няколко години, предлагайки обучение от професионалисти и класни атлети, олимпийски и многократни национални шампиони по уиндсърф. През последните три години „Акаша“ сформира отбор за деца, който вече има първи приз от детска уиндсърф регата.

Освен всичко друго училището развива и социално-отговорна дейност – „Акаша“ е част от първите работилници „Живот без пластмаса“, организирани със съдействието на екологично сдружение „За Земята“. Училището организира също първия детски сърф лагер за деца с увреждания (съвместно с ParaKids) и поставя началото на първите сесии по SUP йога в България (съвместно с Ланетика.Йога.СПА).

След запитване на Царево.Инфо собственикът на фирмата концесионер Филип Баров коментира мотивите си за премахване на сърф училището по следния начин:

Да си партньор или не с някого е въпрос на лично право, дори когато отсрещната страна декларира кауза, която уважаваш. Но не уважавам и няма да толерирам липсата на достойнство, умишлените манипулации и грубото прекрачване на личните граници.

Според него петицията и акцията за запазването на училището са точно такива – умишлени манипулации. В личния си Facebook профил той публикува отговор, в който заявява позицията си за установяване на екологично и социално отговорен бизнес, в който е ангажирал хора с доказан опит в алтернативния туризъм, социалните дейности, доброволческата дейност в екологични инициативи, планинското и водно спасяване.

Неговата фирма също е предвидила перо, специално предназначено за социално отговорна политика. Досега над 150 деца и преподаватели от училищата в Царево и Ахтопол са преминали обучение по програма „Приятел на водата“ по инициатива, организирана съвместно с Български Червен Кръст. „Еврорисърч” ЕООД е осигурила и материал за подмяна на пейките пред лятна сцена в Синеморец. Фирмата закупува продукти основно от местни производители, а предлаганите от нея сувенири са изработени от естествени материали. Предстоящата ѝ кампания през лято 2018 „Виж какво пропускаш“ промотира четенето в свободно време и се реализира съвместно с някои от големите издателства и библиотеката в Синеморец. За следващото лято пък е планиран крос маратон в партньорство с Българската федерация по триатлон.

Дали ще се установи някакъв друг вид бизнес на мястото на сърф училището и ако да, какъв точно, засега остава неясно. За финал ви предлагаме да видите видеото, направено от децата – възпитаници на училището, което те сами са заснели в подкрепа на оставането му на плажа в Синеморец.

Оставете коментар

avatar