Ако се интересувате от древни светилища в Странджа, няколко събития в следващите дни ще събудят интереса ви. На 4 юли (сряда) в етнографския музей към читалище „Христо Ботев“ в Ахтопол, на 5 юли (четвъртък) в читалище „Георги Кондолов – 1914“ в Царево и на 6 юли (петък) в сградата на кметство Синеморец ще можете да присъствате на представянето на новата книга на Димитър Тонин – „Мистичната Странджа“.

Книгата предлага исторически факти, снимки, GPS координати и точна информация как да стигнем до над 450 светилища в Странджа планина – древни тракийски долмени, скалноизсечени паметници, тайнствени гробници, резиденции на тракийски царе, съкровища, лечебни извори, градища, параклиси и църкви. Това е един обобщен пътеводител, а описанието в него обекти, посетени лично от автора, попадат на териториите на няколко общини – Царево, Малко Търново, Средец, Болярово, Приморско и Созопол.

Пътеводителят е всъщност трети том от проекта „1001 светилища“, чиято основа цел е да се създаде детайлна карта на свещените места в България. В предговора към книгата Димитър Тонин споделя, че целенасочено представя по-малко познатите места, за да стимулира хората да пътуват повече и да опознават тези мистични кътчета от родината.

И трите събития на 4, 5 и 6 юли (в Ахтопол, Царево и Синеморец) ще започнат от 19:00 ч. По време на представянията книгата може да бъде закупена с намаление, а организаторите посочват, че ще дарят броеве от нея и на местните библиотеки.

За повече информация, следете събитията във Facebook – 4 юли, Ахтопол, 5 юли, Царево, 6 юли, Синеморец.

Оставете коментар

avatar