Процедурата по регистрация на защитено наименование за произход „Странджански манов мед“ ще финишира в близките няколко месеца. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел, която вчера откри Световния симпозиум по пчеларство в Царево.

По думите на Мария Габриел положителен отговор от Брюксел вече има и се очаква, при липса на възражения, процедурата да бъде финализирана още тази есен с обнародване в Официалния вестник на ЕС, а продуктът странджански манов мед да стане част от Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

Заявлението за вписване на „странджански манов мед“ като продукт със защитено наименования за произход бе внесено в Министерството на земеделието, храните и горите през 2017 г. Негов вносител е сдружение „Странджански манов мед“ с председател Манол Тодоров, който също бе сред присъстващите на откриването на симпозиума по пчеларство. „При положителен отговор смятаме да депозираме и още едно заявление, този път за пчелния прашец“, заяви Тодоров. Той коментира още, че местните пчелари виждат в придобиването на защитено наименование за произход възможност за икономическо развитие на региона, а Царево би могло да стане световната столица на мановия мед.

Припомняме, че странджанският манов мед е световноизвестен с високото си качество и специфичния си цвят и вкус, а лечебните му свойства нямат аналог сред други видове мед. Съдържанието на прашец от някои ендемични растения в състава му пък е гаранция за произхода и прави фалшификацията невъзможна. Можете да го дегустирате по време на XV-ото издание на Фестивала на странджанския манов мед, който стартира от днес в Царево. Събитието ще продължи до 10 август.

Оставете коментар

avatar