Животновъдите от Странджа, чиито стада бяха евтаназирани поради откриването на болестта чума по дребните преживни животни в района, ще бъдат подпомогнати от свои колеги от страната. Те ще им предоставят безвъзмездно животни, които да компенсират избитите. Това обаче ще стане едва след преминаване на карантинния период в областта, който ще бъде около 21 дни.

Към момента на идеята са откликнали животновъди от Перник с възможност да предоставят 150 глави добитък, тези от Кюстендил – 80, очаква се и колеги от други области да се включат, според информация на Дарина Шишкова от сдружение Български обединени животновъди.

Вече започва и изплащането на първите обезщетения на животновъдите от Странджа, един от които бе 29-годишният Венко Георгиев от село Кости. Очакваният им размер е около 225 лева за животно и допълнителна минимална помощ от 25 лв. за овце и кози майки. Българската агенция по безопасност на храните е отпуснала 110 868 лева на трима животновъди от селата Кости и Воден за притежаваните от тях 501 животни. Държавната субсидия за 2018 г., за която са били одобрени животновъдите, също ще бъде получена от тях в пълния си размер, въпреки умъртвяването на стадата им.

Ситуацията в Странджа предизвика противоречия в общественото пространство, доведе до протести на животновъдите, според които от възникналото положение не бива да се извлича облага и да се трупа рейтинг от страна на политиците и браншови организации.

Причината за появата на заболяването засега остава неясна, но според министъра на земеделието и храните Румен Порожанов тя се дължи на нелегалното прекарване на животните през границата с Турция, поради по-ниската им продажна цена в съседната ни страна. Междувременно след провелия се пореден протест на животновъдите пред Министерски съвет заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и трима чиновници в министерството бяха освободени от длъжност. От понеделник пък у нас са и експерти от Здравната дирекция на Европейския съюз, които трябва да инспектират предприетите от българските им колеги мерки за предотвратяване разпространението на болестта.

Оставете коментар

avatar