Ахтопол беше представен на изложба в Париж, посветена на българското Черноморие

Ахтопол беше представен със собствено табло на изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски страници“, която беше открита в Париж на 1 март. Тя е посветена на националния празник на България, 3 март, и цели да припомни общото в морските традиции на България и Франция.

Най-южният ни черноморски град присъства на събитието със своята история и археологическите открития на своя територия, включително камбана на френския кораб „Шарлес“, открита край бреговете на Ахтопол. Показани са също културните забележителности на района, фотографии от черноморска Странджа, както и снимки от музейната експозиция „История на котвата“.

Ахтопол беше представен на изложба в Париж, посветена на българското Черноморие
Кап. І р. Пол Пишон (1861-1937 г.), първият командир на Българския черноморски флот. Снимка: Морски вестник

Изложбата цели да разкрие сътрудничеството между България и Франция през вековете. По време на събитието ще бъдат показани много исторически документи – стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати, фотографии на първото френско консулство по българските земи. Посетителите ще могат да видят също снимки от строителството на двете големи български пристанища Бургас и Варна (с френско участие), както и документи от създаването на черноморския ни военен флот, чийто първи командир е бил французинът Пол Пишон.

Любопитни са и фотографиите от седемте най-важни български черноморски фарове – край Шабла, Калиакра, Варна, Емине, Бургас, на островите Св. Анастасия и Св. Иван. Показването им е един от акцентите на изложбата, защото маяците са строени и поддържани от френски фарови компании през XIX-XX век.

Проектът се отличава като идея и послание от обичайните туристически акции. Не случайно получава подкрепа от общините Шабла, Каварна и Несебър, Сдружение „Черноморска Странджа” – Ахтопол, както и от пристанищата на Варна и Бургас. Организатори на проекта са Българското посолство в Париж, Дипломатическия институт на МвнР, Българския културен институт в Париж, в сътрудничество с Международния търговски и културен център ГЕОПАН, Бургас.

Те очакват изложбата да предизвика интерес и у нас, затова след закриването ѝ в Париж се предвижда да бъде представена в галерия „Мисията” на МВнР, както и по повод 160-годишнината на най-стария ни черноморски фар в Шабла, 150-годишнината от откриването на фара на Калиакра и 110-годишнината от създаването на Пристанище Варна.

Екипът, осъществил проекта, включва главния експерт на ДИ при МВнР – Св. Ковачев, проф.дин И. Карайотов – Бургас, проф.дин И. Русев – Варна, доц.д-р В. Василчина – София, д-р А. Панайотов – Варна. Ръководител на проекта е д-р Стефан Пейков, член – учредител на Българската картографска асоциация.

Изложбата се реализира със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и Централен държавен архив – София, Научен архив на БАН, Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Дипломатически архив на МВР на Франция, Национална библиотека на Франция – Париж, Държавен архив на Холандия – Хага, Университетска библиотека на Лайден – Холандия, Кралска библиотека – Стокхолм, Частна колекция на д-р Симеон Симов – София, Център за научни изследвания – Малко Търново, Фонд на Военноморски музей – Варна, Дигитален архив „Морски вестник“ – Варна, Колекция на Сдружение „Черноморска Странджа“ – Ахтопол, Частна колекция на Климент Атанасов – Бургас, Архив на Пристанище Бургас, Архив на Катя Н. Корудерлиева-Стоянова „110 години Пристанище Бургас“, (2013).

Още снимки от събитието може да разгледате на страницата на Българския дипломатически институт във Фейсбук.

Оставете коментар

avatar