Ахтопол ще има свой Исторически музей

Общинските съветници в Царево единодушно подкрепиха докладната записка на кмета на Ахтопол Атанас Желязков и дадоха зелена светлина на проекта. Сградата, в която ще се помещава бъдещият музей е старата здравна служба, която отдавна не работи като такава. Тя ще бъде изцяло преустроена за нуждите на новата институция, а идеята е музеят да заработи до една година.

Макар и малък, Ахтопол притежава древна култура, не по-малко стойностна от тази на Созопол и Несебър. В района около града непрестанно се откриват артефакти, свидетелстващи за миналото на града и епохите, в които градът се е развивал и се е съхранил. Затова е жалко ако тази история не бъде показана и видяна и от местните, и от туристите. Радвам се, разбира се ,че ОбС все пак подкрепи идеята, заяви след сесията кмета Атанас Желязков.

А иначе тя съвсем не била нова. Обсъждана била преди повече от година, отредено било финансиране, започнало и проектиране. Но нещата спрели … до вчера, когато въпросът бе поставен отново на дневен ред.

В доказателство за това, че инвестицията има бъдеще – от два дни археолозите отново са в градчето и се опитват да открият Центъра (Форума) на древния римски град в района на Гръцкото училище. Преди това пък там беше открита Портата на крепостната стена, опасвала града във вековете назад.

Освен „Археология“ в новия музей ще има секции „История“ и „Етнография“, характерни конкретно за територията на Ахтопол. Не беше обаче уточнено дали той ще бъде самостоятелна културна единица или филиал на Общинския исторически музей в Царево.

Оставете коментар

avatar