Незастроените местности по Черноморието имат нужда от специална защита и забрана за строителство, смятат средно над 80% от симпатизантите на големите политически партии у нас – както в управляващата коалиция, така и от опозицията. Това сочи представително проучване на „Галъп Интернешънъл“, проведено през месец май, 2016 г.

Българите почти по инерция приемат всякакви идеи за опазване на Черноморието и природата въобще. Хората с по-високо образование и доходи показват и закономерно по-висока чувствителност по темата, се пише в публикацията на агенцията.

Според проучването почти 90% от избирателите на ГЕРБ (89,6 %) подкрепят запазването на останалите незастроените места по Черноморието – като Иракли, Карадере и Корал. На същото мнение са 90% от симпатизантите на ПФ, 87% от тези на БСП, 90% от тези на АБВ. Процентът остава висок и при колебаещите се и негласуващите.

Най-голяма подкрепа срещат идеите за забрана на строителството на минимум 1 км от плажната ивица, а 88,8% от запитаните смятат, че е задължително да има и места за природосъобразен туризъм. Създаването на зона B с превантивна устройствена защита зад плажовете, където да се разполагат информационни табели и да се обособяват места за отдих без трайно застрояване пък се подкрепя от 80% от гражданите.

Дебатът за опазването на крайбрежието нашумя през последните години заради скандалите с презастрояването, незаконните постройки и разрушаването на дюни на Иракли, Карадере, Корал, Несебър и др.

Оставете коментар

avatar