Еднокорабна църква от средата на 18 век откриха край Синеморец

За поредна година екипът на експедиция „Странджа“ с ръководител Даниела Агре – НАИМ – БАН осъществи проучване на тракийски укрепен дом в м. „Голата нива“ – с. Синеморец. Разкопките продължиха повече от месец и средствата за тях бяха осигурени от Община Царево.

Археолозите разкриха основите на изключително добре запазена църква във вътрешността на оградената площ.

Това е еднокорабна църква, с дължина 18 м и ширина 9 м.. Изградена е от ломени камъни споени с хоросан. Конструкцията е била укрепена с дървени пояси – сантрачи. Покривът е бил двускатен, а покритието е с венециански тип керемиди. Подът на църквата е вкопан в здравия терен – характерен белег на много църкви, строени през османското робство, заяви научният ръководител на обекта Даниела Агре.

Архитектурният й план в голяма степен се доближава до този на църквата „Свето Възнесение Господне“ в Ахтопол. Съдейки по откритото голямо количество керамични и стъклени съдове, фрагменти от стенописи, построяването на църквата следва да се отнесе към средата-втората половина на XVIII в., а използването й е продължило до началото на XX в.

Добрата запазеност на църквата позволява нейното реставриране и превръщането й в притегателно културно-историческо място. Екипът разкопаващ обекта подготвя том включващ резултатите от досегашните проучвания.

Със средства осигурени от Министерство на културата, Общински исторически музей – Царево провежда проучване на тракийски династичен дом в село Бродилово, Община Царево. Научният ръководител – археологът Деян Дичев и екипът му проучват масивната оградна стена и пространството южно от нея, открити по-рано през 2013г. Всички разкрити структури и материали до момента се отнасят към периода на късния елинизъм, към който период се отнася и домът край Синеморец. Разкопките ще продължат до края на месец ноември и екипът се надява откритията да дадат подробна информация за историята на древна Странджа.

Оставете коментар

avatar