Фестивалът на зелениката събра отново рекорден брой участници

И тази година Фестивалът на зеленика събра рекорден брой участници, този път в царевското село Българи. Още от предният ден бяха дошли най-нетърпеливите да присъстват на празника. Тържественото откриване започна точно в 10.30 часа с мощно изпълнение на химна на Странджа планина „Ясен месец”, който изпяха всички самодейци от общините Царево и Малко Търново.

Директорът на Дирекцията на ПП „Странджа” инж. Димо Димов топло приветства всички гости на фестивала, като им пожела приятно и незабравимо прекарване във вълшебните гори на Странджа, които в момента са пълни с цъфнала зеленика. В края на своето приветствие той благодари на кметовете на Царево и Малко Търново за активната подкрепа, като им подари паметни плакети и грамоти. За сериозни заслуги в опазването на природата на Парк „Странджа” плакет и благодарствена грамота получи и Георги Бъклев от гр. Малко Търново.

През целия първи фестивален ден дворът на отдавна запустялото училище в с. Българи беше пълен с хора, всеки намери своето нещо, което да си отнесе за спомен от 13-ят Фестивал на зелениката. В конкурса за най-вкусна гозба с лапад и коприва участваха над 50 блюда. Ученици от СОУ „Васил Левски” – Малко Търново мериха сили в мини маратон и в колоездене. Състезанието „Мама, татко и аз” предизвика много емоции не само в участниците.

Песните на гласовитите жени и мъже на Странджа планина огласяваха село Българи часове наред. Сергиите бяха отрупани с храни и ръчно изработени изделия, мановия мед също привличаше погледите.

Точно в 13.00 часа тръгнаха нетърпеливите туристи по петте маршрута, които специалистите от парковата дирекция бяха определили. По всеки един от тях природолюбителите успяха да видят на живо и в естествената им среда цъфнала зеленика.

За вторият фестивален ден бяха предвидени други два маршрута. Единият тръгна от с. Кондолово, той е интерпретативен и се казва „В царството на зелениката”. На другият маршрут стартовата точка беше в с. Синеморец, той се казва „Птиците на Странджа” и минава през лонгозна гора около р. Велека.

Оставете коментар

avatar