Министерство на културата предостави средства за археологическо проучване в с. Бродилово
Откритият преди време тракийският дом в с.Бродилово е принадлежал на местен парадинаст, контролиращ този район на Странджа през периода на късния елинизъм - II – I в. пр. Хр.

За втора поредна година Общински исторически музей – Царево кандидатства и получи средства от Министерство на културата за проучването на „Тракийски династичен дом“ в м. „Пастич“, с. Бродилово. Археологическото проучване се финансира паралелно и от община Царево. Тракийският дом в с.Бродилово е принадлежал на местен парадинаст, контролиращ този район на Странджа през периода на късния елинизъм – II – I в. пр. Хр. Археолозите ще започнат работа през месец септември под ръководството на Деян Дичев.

Община Царево финансира археологическите разкопки в още две населени места – гр. Ахтопол и с. Синеморец. „Късноантична и средновековна крепост – гр.Ахтопол“ и „Укрепен владетелски дом“ – с.Синеморец ще бъдат проучени от екипите на Андрей Аладжов – НАИМ – БАН и Даниела Агре – НАИМ – БАН.

За трите обекта общината е направила постъпки да бъдат обявени за паметници на културата с национално значение. Очаква се проучванията тази година да дадат нова информация за историята на община Царево и Крайморска Странджа.

Оставете коментар

avatar