Български бежанци във Василико (1913 г.)

Община Царево съвместно с Общински исторически музей и Тракийско дружество „Михаил Герджиков“ събира снимки, спомени и разкази от наследниците на тракийските бежанци за техните предци. Със събраните материали общината ще издаде книга „Потомците разказват“. Снимките ще бъдат използвани за илюстрации към книгата, сканирани за архив и върнати на притежателите им. На 26 март – Деня на Тракия ще бъде организирано представяне на книгата.

Тази инициатива се поде по повод 100г. от присъединяването на Царево към България. Поде се, за да съхрани родовата памет за хората написали новата история на нашия край – бежанците от Одринска Тракия. Прокудени от родните места те намират сили да съградят живота си отново, да създадат домове, да отгледат децата си. Те са пример за неугасващата човешка воля да превъзмогнеш болката и да поемеш напред въпреки повратностите на времето, в което живееш. Наш дълг като тракийци е да опазим този героизъм жив и да го предадем на поколенията.

Приканват се всички, които желаят да разкажат за своите деди, за това което са научили от тях за живота им в Одринска Тракия и в приютилия ги Василиковски край, да предадат материали и снимки в срок до 16.02.2015г. в Община Царево или на e-mail: tsarevo@gmail.com. За допълнителна информация тел. 0590/5 50 25 и 0590/ 5 50 35.

Оставете коментар

avatar