Откриха ценни археологически находки край Бродилово
Открит е владетелски тракийски дом на 2000 години, който най-вероятно е бил опожарен при военни действия, тъй като цялата покъщнина е била затрупана под останките на срутените покрив и стени от жилищата.

От месец септември до началото на месец ноември се проведоха археологически проучвания край с. Бродилово, Община Царево, с ръководител Деян Дичев и научен консултант Даниела Агре от НАИМ при БАН.

Проучването на обекта отне около 40 дни. Потвърдиха се първоначалните ни предположения, че става дума за владетелски тракийски дом. Тези предположения се базираха на резултатите от проведените през последните години разкопки на могили в района, при които беше открита единствената гробница със сводесто покритие в българската част на Странджа планина. Въпреки, че гробницата беше ограбена и силно разрушена при иманярска интервенция, ставаше ясно, че това монументално гробно съоръжение е предпоставка в района да се търси дома на влиятелен и богат тракийски владетел.

При проучванията ни през този сезон беше разкрит такъв дом. Той е с площ от 1,5 декъра и е ограден от крепостна стена с дебелина от 2,40 м. Самата стена е запазена на 1-1.5м. височина. При разкопките е разкрита част от охранителната кула, която е разположена в най-достъпната част към обекта. Във вътрешността на обекта са били разположени жилищните и стопански постройки. В тях се откриха най-интересните археологически находки. Домът е бил опожарен най-вероятно при военни действия, тъй като цялата покъщнина е била затрупана под останките на срутените покрив и стени от жилищата. Запечатала се е една интересна ситуация непокътната над II хилядолетия. В едно от помещенията бе открит олтар (жертвеник). Около него се разкриха много керамични съдове местна изработка и голямо количество вносна гръцка керамика – кантроси, лекит, амфори; мегарски чаши с богата орнаментика от растителни мотиви и такива с изображения на хора и др. Някои от съдовете бяха пълни със зърно, жито, просо и др. На места са складирани купища от железни заготовки, явно за изработка на оръдия на труда и оръжия. Сред най-интересните находки от обекта са меч тип – махайра и един меч тип – ромфея (характерен тракийски меч използван в периода III-I век пр.н.е.). Мечовете от типа ромфея са сред най-рядко срещаните в България, като до сега те се откриваха главно в Родопите – разказа ръководителя на обекта Деян Дичев.

Според археолозите домът е съществувал от края на ІІ до началото на І в.пр.Хр., когато е опожарен и унищожен. Вероятно това са събитията около войните между Рим и Митридат VI, които се водят в тази част на Балканите. По това време се сформира и едно от най-мощните тракийски царства – това на астите, чиято история без съмнение е свързана и с новооткрития владетелски дом край с. Бродилово, както и с проучвания подобен дом край Синеморец. Тези два обекта са синхронни по време на живот и също така са загинали вероятно при едно и също военно събитие. И двата дома са били на много богати и влиятелни владетели. За това свидетелства откритото в дома край Синеморец изключително монетно съкровище.

Разкопките на обекта край Бродилово се осъществиха благодарение на Община Царево и международната фондация „Хоризонти”. Всички открити находки постъпват в Общински исторически музей – Царево и след тяхната обработка ще бъдат изложени в експозицията му. Обектът има голям потенциал и заедно с дома край Синеморец да се превърнат в туристическа дестинация представяща живота на тракийските царе от Странджа планина – заяви Деян Дичев, ръководител на обекта.

Поради значимостта на откритите находки край Бродилово, те ще бъдат под видеонаблюдение.

Оставете коментар

avatar