Пчелари от Царево на изложение в Брюксел

От 30 септември до 1 октомври в Европейския парламент в Брюксел се проведе пчеларско изложение „Седмица на пчелите и опрашването“. Организатор на мероприятието беше г-жа Мария Габриел – зам.председател на ЕНП в ЕП (ръководител на българската делегация в групата на ЕНП, зам.председател на интергрупата „Климатични промени, био-разнообразие и устойчиво развитие в Европейския парламент, също така и председател на работната група „Пчеларство и здраве на пчелите“). Активно участие взеха представители на ЕК, водещи международни експерти, евродепутати, земеделски производители пчелари от редица европейски страни. Изложението „Седмица на пчелите и опрашването“ беше открито от Министъра на земеделието и храните на България – г-жа Десислава Танева.

Както в Страсбург така и в Брюксел имахме чудесната възможност да представим световно известния, най-вкусния – Странджански манов мед, като 90% от посетителите на българския щанд се интересуваха именно от мановия мед. На Министър Танева зададох следния въпрос: „Министър Танева, за мен е чест и удоволствие, че ние сме заедно в Брюксел по покана на г-жа Мария Габриел и „Седмица на пчелите и опрашването“, какво е вашето впечатление, както се вижда нашият щанд е най-посещаваният от гостите и гражданите на Брюксел?“, заяви Манол Тодоров, управител на пчеларска фирма „МАНА“.

Пчелари от Царево на изложение в Брюксел

Първо искам да кажа, че се гордея с това, че българските пчелари имат чудесно изграден щанд на седмицата на пчелите в „Селището на пчелите“, на форума организиран от Мария Габриел. Гордея се и с това, че щанда с нашите български пчелни продукти е най-посещаваният в селището на пчелите. Друго, което искам да кажа, е че вече всички работим, за да изградим модел на взаимно сътрудничество и работа между земеделските производители, които обработват земи и сеят култури и пчелите от друга страна. Този модел трябва да позволи и даже да гарантира на двете страни взаимни ползи и допълнителна добавена стойност на продуктите. На пчелите дължим био-разнообразието. България е невероятна страна с много добри природни дадености за това и се надявам, че новите политики, които ще приложим в хода на тази година за задействане на процедури за одобрение в ЕК, ще позволят подпомагане по мярка агро екология, сподели Министър Танева пред Манол Тодоров.

Пчелари от Царево на изложение в Брюксел

На Конференцията, която се проведе в ЕП, отново поставихме проблемите на сектор пчеларство, а именно високата смъртност на пчелите и неадекватното финансиране на пчеларите. Благодарим на г-жа Габриел за поканата, за отличната организация. За пореден път показа загрижеността и заинтересоваността си за решаване на проблемите на фермерите от България и Европа, допълни Манол Тодоров.

Оставете коментар

avatar