Ветерани и млади изследователи на Кръгла маса в Ахтопол
Нов експонат в музея „История на котвата” - адмиралтейска котва от XIX век.

Между 06 и 08 ноември в Ахтопол ще се проведе седмата поредна Кръгла маса, която се организира от Сдружение „Черноморска Странджа”. Този път тема на срещата е „Черноморска Странджа – подводни и теренни проучвания на културно наследство”. Сдружението си е поставило като основна цел да опазва, съхранява и популяризира културно-историческото ни наследство на суша и под вода и тази поредна Кръгла маса е ново доказателство за последователността в дейността му. Заедно с това „Черноморска Странджа” неуморно съдейства на всички нива за създаването на условия за развитието на културния живот, археологията, историята и специализирания туризъм в района на Странджа с крайбрежната ивица и шелф.

Кръглата маса ще бъде открита от проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Участие в нея ще вземат ветерани на подводните археологически проучвания като проф. Иван Карайотов и Асен Салкин. За експедицията през 1974 г. ще разкаже проф. Иван Тодоров от Великотърновския университет, а проф. Калин Порожанов ще напомни етапите, през които преминава подводната археология в България. Резултатите от последните проучвания ще докладват археолозите от Центъра за подводна археология в Созопол, ръководен от Христина Ангелова. За потъналото Бизоне (Каварна) ще разкажат Асен Салкин и д-р Атанас Орачев.

С интерес се очакват и докладите на д-р Андрей Аладжов за последните проучвания на крепостта Агатополис (Ахтопол) и резултатите от разкопките на късноелинистическия владетелски дом в Синеморец от Даниела Агре. Интерес за присъстващите ще предизвика „Залата на картите” на музея „История на котвата”, където са експонирани находки от последните разкопки в крепостта на Ахтопол.

Нови данни за древна история на п-в Форос ще представи д-р Милен Николов, директор на Регионалния исторически музей в Бургас.
Очаква се да присъстват кметове и музейни специалисти от Бургаска област. Сред гостите ще има представители на министерствата на културата и туризма.

По повод провеждането и темата на седмата Кръгла маса Пламен Крайски, председател на Обществения съвет на Сдружение „Черноморска Странджа, заяви пред списание „Будител”:

Със засилващата се глобализация културното наследство има съществено значение за съхраняване на националната идентичност. Връзката ни с него, за което общността няма не само индивидуална, но и колективна историческа памет, стимулира алтернативни начини на мислене и живот, както бъдещи тенденции за обществено развитие. Затова се стремим да работим за разработката и прилагането на успешни модели на опазването и социализирането на културното наследство. Срещите, които организираме и дебатът в тях помагат за успешното реализиране на нашата мисия.

Кръглата маса е подкрепена от печатници „Демакс” със съдействието на инж. Петър Кънев, председател на сдружението и инж. Марин Несторов, член на сдружението.

Гостите ще бъдат настанени в хотел „Невен” на морския бряг.

Оставете коментар

avatar