Петметрови тотеми посрещат гостите на Природен парк

Петметрови тотеми посрещат вече гостите на Природен парк „Странджа“. Те са поставени на входовете на Парка по главните пътни артерии – на „Босна“, на международния път близо до границата с Република Турция, по пътя Малко Търново – Царево, Царево – Резово и близо до с. Близнак на северозападната граница на Парка на пътя Босна – Варовник. Тотемите представляват стилизиран лист на Странджански дъб (Лъжник), дърво достигащо огромни размери, което е забранено за сеч от 2014 г. със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев. Лъжникът е другият символ на Природен парк „Странджа“ (заедно със Странджанската Зеленика), тъй като той се среща единствено в едноименната планина и никъде другаде в Европа. Лъжникът е родоначалник на всички европейски листопадни дъбове.

Освен големите тотеми по второстепенната пътна мрежа на парковата територия са поставени и пет 3-метрови „малки“ тотеми, (от стилизиран лист на лъжник) които също приветстват гостите на Парка и децата на защитената територия, които вече не живеят тук, но с радост се връщат и водят в Парка свои близки и приятели. Тях (малките тотеми) можете да видите на пътя м. „Босна“ – с. Визица, по трасето Писменово – Визица, в м. „Балиево“ до с. Бродилово, по пътя Царево – Бродилово и в м. „Скокът“ с. Велика – с. Българи.

Петметрови тотеми посрещат гостите на Природен парк "Странджа"
Освен големите тотеми по второстепенната пътна мрежа на парковата територия са поставени и пет 3-метрови „малки“ тотеми.

Парковата дирекция поставя и още 18 информационни табла в населените места в Природен парк „Странджа“. На тях по интересен начин са изобразени Странджанската Зелениката, която е символ на Парка и одърчетата, които пък са символ на един от най-мистичните обреди в защитената територия – Нестинарството.

Всичко това стана възможно при нас благодарение на проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”

Оставете коментар

avatar