Международен ден на Черно море

Общини и местен бизнес се обявиха против представена в Бургас стратегия за опазването на Черноморието и природата. В нея се предлагат и редица рестрикции – въвеждане на доброволен екоданък, забрана за тралене и улов на калкан.

Стратегията се изготвя от екологични организации, сред които и сдружение “Балкани“ и се финансира с евросредства. Тя бе представена в Бургас, а сред основните ѝ цели са опазване на природата и биологичното разнообразие, стимулирайки местния бизнес. Част от нея е и дефинирането на екосистемни услуги, които обхващат всичко, което се дава от природата и заплащането на такса за това, пояснява Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма:

Просто един хотел, който плаща в порядъка около 100 000 лева туристическа такса, когато подпише договор с общината, че той доброволно ще внася вноски за екосистемни услуги и той получава съгласието на общината за двадесетпроцентно намаление на туристическия данък по закона за местните данъци и такси. Това автоматически отваря възможността тези средства да бъда използвани целево в създаването на фермерски пазари, в които да се продава свежа продукция плодове, зеленчуци, месни и млечни произведения местно производство.

Категорично се обявяваме против всякаква форма на екоданък, било то и доброволен, каза за радио Бургас Димитър Канариев, председател на Националната асоциация „Българско черноморие“:

Желанието на определени лица да направят стратегия, свързана с Черноморието и въвеждането на данък за екосистемните услуги ще доведе до образуването на един целеви фонд за опазване на биоразнообразието , за да си гарантират бъдещото съществуване и пак при едни определени лица да отиват значителна част от тези средства.

За общините Приморско и Царево е предвидено да им се забрани да заустват водите от пречиствателните станции във водоеми.

От години насам с тази в Царево няма проблеми коментира кметът Георги Лапчев. За устойчивото управление на рибните ресурси пък се предвижда забрана на траленето, както и мораториум за улова на калкан и други видове.

Оставете коментар

avatar