Нудисти протестират срещу сеч на плажа

Любители на къмпингуването по морето се вдигнаха на бунт срещу сеч на растителност с цел строеж на постройки на дивия нудистки плаж „Къмпинг Делфин“. Протестиращите се обявиха срещу наемателя на плажа – пловдивското дружество „Тйва Интернешанъл“ със собственик Йордан Тодоров. Само преди около месец той спечели търга за отдаване под наем на обекта, проведен от Министерството на туризма, за срок от 5 години.

В момента е построена дървена стълба, която води от скалите над плажа до самата ивица. Тя е изградена, след като са изсечени храсти и дървета. Това е сериозно нарушение, тъй като теренът се намира в две защитени зони – „Натура 200“ и природен парк „Странджа“.

Любителите на нудисткото плажуване искат забрана за всякакви стопански дейности на „Къмпинг Делфин“ и той да бъде категоризиран като екоплаж. За целта са организирали петиция, в която вече са се подписали стотици хора. Отворено писмо е изпратено до президента, премиера, министъра на туризма и до всички отговорни институции.

По случая е извършена проверка от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас. От там са констатирали незаконна сеч на 516 кв.м над плажната ивица. Кой обаче е извършителят – не е установено. Затова случаят е даден на прокуратурата, която в момента го разследва.

Самият наемател Йордан Тодоров отрича да е извършител на сечта, но признава, че дървените постройки са негови. По предписанието на РИОСВ той е преустановил строителните дейности и обещава, че ще премахне стълбите към плажа, ако институциите му наредят.

Оставете коментар

avatar