Оградата по границата от Малко Търново до Резово е почти готова

Изграждането на преградното съоръжение по границата от Малко Търново до Резово е на финала си. Това са констатирали бургаските народни представители Димитър Бойчев и Диана Саватева. Те са изминаха трасето край оградата по границата с Турция, за да се запознаят на място как изглежда напълно изградената зона от него и как вървят довършителните работи в останалите участъци. Заедно с тях са били областният управител Вълчо Чолаков и заместника му Севдалина Турманова. Областната управа в Бургас е възложител на изграждането на инженерното съоръжение на територията на областта – близо 127 км.

Вълчо Чолаков много добре се е справил като възложител, аз лично съм впечатлен от съоръжението – по цялото му протежение минава път, който е много добре изграден въпреки трудните условия. Мисля, че ако се допълни с техника – термокамери, както и с помощта на живата сила, която е там в момента и го обхожда, съоръжението ще изпълни предназначението си, коментира депутатът Димитър Бойчев.

Според него оградата по границата изглежда стабилно и надеждно, проектанти и строители също са си свършили работата добре.

Посещавала съм отделни участъци от оградата по границата, но цялостното впечатление, което получава човек като мине по трасето, е съвсем различно. На място виждаш особеностите на терена, обективните трудности, които е трябвало да бъдат преодолени от екипите, дори усещаш как след дъжд техниката не може да се движи по глинестия път в резервата Узунбоджак (там чакълирането не е позволено) и разбираш защо се налага работата да прекъсне при лоши климатични условия, коментира Диана Саватева.

Депутатите заедно с Чолаков и проф. Турманова стигнаха и до местността Върли дол, където високите склонове край р. Резовска са естествена преграда за нелегалните мигранти.

Бойчев и Саватева се увериха от огледа, че над 90 процента от трасето е разчиствано от горска растителност, има участъци, където са изгребани тонове земна маса, извършвани са взривове, за да се разчисти скала по протежение на около 800 м.

Народните представители обобщиха, че незавършените зони са с малка дължина и работата по съоръжението реално е на финала си.

Оставете коментар

avatar