Служители на ПП „Странджа“ поставиха горски аптечки до отдалечени светилища в планината

Шест горски аптечки за първа помощ бяха поставени на територията на Природен парк „Странджа“ през този месец. Местата, на които те са разположени са едни от най-отдалечени светилища в горите на Странджа планина – в района на манастирчето (параклиса) „Света Марина – Кладарска“ край с.Сливарово, скалното светилище Индипасха, поклонническото място Голямата аязма, манастирчето „Света Троица“ в м. „Малката Котвина”, местността „Казанчето“ до манастирчето „Св. Богородица”, в землището на с. Кости и до Змейовата къща (долмен) в района на с. Заберново.

В поставянето на тези горски аптечки взеха участие местни доброволци от туристическо дружество „Велека“ – гр. Царево, студенти от Лесотехнически университет гр. София и държавните горски стопанства Кости, Малко Търново, държавно ловно стопанство Граматиково.

Материалите за оказване на първа помощ по време на преход ще помогнат на туристи и поклонници в случай на навяхване или нараняване да се придвижат до най-близкото населено място.

От парковата администрация се надяват, че подобно на ентусиазма на доброволците, участвали в поставянето им, туристите също ще посрещнат аптечките с радост и ще имат грижа за тяхното опазване от вандализъм или ползване им не по предназначение.

Аптечките са изработени и предоставени от екипа на „Шнайдер Електрик България“ ЕООД чрез Фондация „Екообщност“. Доставчикът е осигурил 21 аптечки, които освен на територията на Природен парк „Странджа“, се поставят и в парковете „Беласица“, „Витоша“ и „Врачански Балкан“.

Оставете коментар

avatar