Стартира ултра крос триатлона Лъвско сърце

Най-големият ултра крос триатлон в България – „Лъвско сърце“ – започна днес в района на Странджа планина и Приморско. В него ще премерят сили близо 150 атлети, които ще се състезават в три дисциплини – плуване, бягане и колоездене. Участниците ще се групирани в две категории – Щафета (отборно изпитание по трима души – плувец, колоездач и бегач) и Ултра (индивидуално състезание във всички три дисциплини).

Първият етап на „Лъвско сърце“ – плуване – стартира тази сутрин от базовия лагер на състезанието в северната част на залива Перла в Приморско. Трасето (2 обиколки по 1500 метра) вървеше успоредно на брега на 100 метра от него и на дълбочина от 4 метра, над древния тракийски град Ранули. Сигурността на участниците бе гарантирана от екипи на БЧК с каяци и моторни лодки.

След излизането си от водата атлетите преминаха към втория етап на „Лъвско сърце“ – колоездене – който стартира също от базовия лагер. Маршрутът продължава през гр. Приморско и селата Писменово, Визица, Заберново, Костѝ и Фазаново. Трасето включва разнообразни терени (чакълест път, асфалтов път, стръмни участъци, вековни гори) и преминава през няколко от най-живописните местности в Странджа – резерватите Парория, Силкосия и Тисовица, както и местностите Тракийски лагер и Качул. Последният пункт е в село Фазаново, откъдето се продължава по най-прекия път към базовия лагер за началото на последния етап – бягане, който ще стартира утре (3 септември).

Последният етап на „Лъвско сърце“ има не по-малко живописен маршрут – той преминава през широколистните гори и боруните на Маслен нос, древното светилище Беглик Таш, девствения залив Св. Параскева, резервата Ропотамо и скалния феномен Лъвската глава.

Общата дължина на трасето на „Лъвско сърце“ е 140 километра, преминава се през 4 резервата, 12 тракийски светилища, защитени местности, няколко реки, асфалтови, чакълени и черни пътища, гори, поляни, ниви, дерета и скалисти местности.

Екипът на Царево.Инфо желае успех на всички участници!

Оставете коментар

avatar