Излезе нова книга за странджанската боровинка

Книга с изследване за странджанската боровинка (казвказка боровинка) от доктор Дико Патронов излезе от печат. Подкрепено от Югоизточното предприятие в Сливен, изданието е резултат на многогодишна издирвателна дейност в Природен парк Странджа.

Доктор Дико Патронов е лесовъд, изследовател и неуморен радетел за опазване на природата в Странджа планина. Той е инициатор за обявяването на защитени местности и резервати в района. Дико Патронов е доктор на науките по екология на гората и като експерт е участвал в разработването на План за управление на природен парк „Странджа”.

Авторът преминава множество маршрути заедно с лесничеи, работещи в горската колегия и приятели на планината. Целта им е да напомнят за уникални ендемични растения, заради които природата на Парк Странджа е неповторима.

Странджанската боровинка е застрашен вид, включен в Червената книга на България и в Европейската книга на застрашените и изчезващи видове. Смята се, че видът е загубил своето разпространение вследствие на интензивния дърводобив в региона. През 2016 г. обаче доктор Дико Патронов открива ново находище в м.“Сминеново“ и в Резерват „Витаново“ – местност „Студената вода“, край гр. М.Търново, което обнадеждава лесничеите. Плодовете на странджанската боровинка имат същите лечебни качества като плодовете на черната боровинка. Използват се при стомашни заболявания, диабет, ангина и др. Населението в Кавказ пък използва листата ù за приготвяне на чай. Затова и нейното опазване трябва да бъде приоритет.

Всеки, който желае, може да се сдобие с уникалното лечебно растение, без да посяга на естествените му находища. Като го закупи от разсадника за редки и защитени видове, намиращ се в местността „Качул”, с. Граматиково.

Книгата ще бъде представена от 11 ч. на 24.01.2018г в Морското Казино в Бургас от доц. д-р Здравко Сталев. По време на отбелязването на 23-годишнината от основаването на Парк Странджа.

Оставете коментар

avatar