Преди и сега: Няколко стари снимки от Царево за сравнение

В интервю за Бнр – Бургас Георги Лапчев разкри желанието си да обособи отделно рибарско пристанище в Царево. Повече от 700 плавателни съда има регистрирани в ПОРТ – Царево, което го прави едно от най-големите рибарски пристанища по Българското Черноморие. Според кметът е несправедливо при толкова много рибари да няма рибарско пристанище в Царево, което да може да ги обслужи.

Рибарското пристанище е дълга и болна тема за нас. Това, което може и трябва да направи общината – го е направила. Ние имаме проект. От тук насетне ще търсим формули за финансиране. Виждам ги след дълги и продължителни разговори с министъра на земеделието. Рибарската програма, реално няма ресурс. Ще търсим начини, ще водим разговори, за да може Царево да има своето рибарско пристанище. Истината е, че ако ще трябва някъде да се прави ново такова, то трябва да се случи в Царево.

Георги Лапчев допълни, че трябва да се помисли за изграждане на рибарско пристанище и в Ахтопол и Синеморец.

Припомняме, че през 2017 г. Пристанището в Царево отпразнува 80-годишен юбилей. Още тогава кметът обеща пристанище на рибарите, които са най-голямата рибарска общност по Южното Черноморие. Яхтеното пристанище беше изградено през 2009 г. и предизвика недоволството на местните. До момента територията на пристанището продължава да се дели от рибарите и приставащите яхти.

За изграждането на рибарско пристанище ще се търси европейско финансиране. Кметът планира пускането и на ферибот до Истанбул, който да тръгва от Царево, но за целта е необходимо първо да бъде изградено рибарското пристанище.

Оставете коментар

avatar