Пчелари представиха мановия мед на най-голямото селскостопанско изложение в Берлин

Пчелари представиха уникалния продукт на Странджа – мановия мед, на най-голямото селскостопанско изложение „Зелената седмица” в Берлин, което се провежда в момента.

От 19 до 28 януари Международното панаирно изложение за земеделие, храни и градинарство „Зелена седмица“ посреща гости в Берлин. В изложението участват около 3600 гости от 100 държави, които излагат своята продукция на над 118 000 квадратни метра площ. Очакваните посетители пък са над 400 000.

Тази година за първи път България е страна-партньор на събитието. Мотото, с което родните производители посрещат посетителите в българската изложбена зала е „Ароматът на слънцето“, символизиращо българската роза. Това е 83-то издание на панаира, като страната ни е представена от 62 компании и 13 земеделски производители от различни браншове. Всички те разполагат с 30 щанда на 1 640 кв. м площ. По време на изложението стана ясно, че българското участие струва 3 млн. лв. Сумата е осигурена от държавния бюджет, а самото участие за бизнеса е безплатно.

Близо 80% от българските пчелни продукти се изнасят за Европа и много от тях се пласират именно в Германия, обясниха производители. Най-търсен на немския пазар е акациевият мед, следван от мановия мед.

През 2017 година пчеларите от Сдружение „Странджански манов мед”, регистрирано в Царево, внесоха в Министерство на земеделието, храните и горите Заявление за вписване на защитено наименование за произход в „Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания”. Продуктът е именуван от сдружението: ЗНП „Странджански манов мед” („Strandzhanski manov med“) / ЗНП „Манов мед от Странджа“ („Manov med ot Strandzha“). Участието в панаира със сигурност ще бъде от полза за популяризирането на изключителния по качествата си продукт.

Оставете коментар

avatar