Колоездачи от клуб „Вело Царево” взеха участие в третия пореден полумаратон „Атанасовско езеро“, който се проведе в неделя, 21 януари. Това беше второто участие на представители на местния клуб в маратона, като миналата година те бяха с един повече. Само четири секунди попречиха на велосипедиста Стоян Чайков, който финишира с време 1 час, 1 минута и 58 секунди, да се нареди в челната десетка на дисциплината колоездене – 21 км.

Полумаратон „Атанасовско езеро“ е зимно спортно състезание за любители на бягането и колоезденето. Основната цел на събитието е да се популяризират спорта, физическата активност и значението на резерват „Атанасовско езеро“ като природозащитен обект на регионално и световно ниво. Организатори на състезанието са Сдружение „Зелена Странджа“, Българска фондация „Биоразнообразие“ и Община Бургас.
 
Полумаратонът има три дисциплини – 21 км бягане, 21 км колоездене и 8 км бягане. Отново бе организиран и кардио кръг – скоростно изкачване на стълбите от Моста до алеята с Моряшкия паметник.

В третото издание на полумаратона участваха 112 души. Възрастовият диапазон беше много широк – от 12 до 75 години, а участниците бяха както от Бургас, така и от региона – Сливен, Варна, Лясковец, Пловдив и др.

Тази година за пръв път бе въведена електронна система за времеизмерване, което позволи с чип да се следи резултата на всеки един от състезателите и тази информация да бъде директно публикувана в сайта на полумаратон „Атанасовско езеро“. Това значително улесни организаторите и процеса по награждаване.

След старта на спортното състезание започна и пешеходния тур до Атанасовско езеро и новото пространство „симБиотично“ с водач от БФБ, а за приятелите и семействата на участниците в полумаратона, ръководителят на проект „Солта на живота“ представи подробна презентация за новостите, свързани с Атанасовско езеро. Благотворителният базар във фоайето на Казиното успешно набираше средства за лятната проява в езерото – Фестивала на солта, с активната помощ на младите ентусиасти от ОУ „Ал.Коджакафалията“, които бяха изработили картички и книгоразделители с 18 вида птици от езерото.

Оставете коментар

avatar