Паметникът от площада в Царево, който доскоро се намираше в центъра на града и беше премахнат при започналия там ремонт, ще бъде сглобен отново на място, което изберат жителите на града. Това съобщи за Царево.Инфо кметът на община Царево Георги Лапчев.

Получи се полемика при демонтажа на паметника, може би защото не изговорихме предварително какво смятаме да правим с него. Изписаха се много лъжи – че бил натрошен, захвърлен, но нищо от това не е вярно. Бяхме предвидили повече средства за ремонта, именно за да можем да го разглобим, съхраним и после да го сглобим там, където хората решат, коментира Лапчев.

По думите на градоначалника обществено обсъждане за проекта е имало още преди две години и не е имало възражения на мястото на паметника да има парк, а местните жители са предложили различни места за неговото поставяне. Сред идеите им е той да бъде потопен в морето и да се направи подводен музей, който да бъде атракция за гостите на града.

Идеята за подводния музей не е лоша, защото ще бъде атракция, но не мога да взема това решение еднолично, коментира още Лапчев. И аз милея за площада в Царево във вида, в който съм свикнал да го виждам цял живот, но виждам как всеки ден центъра се променя, каква му е идеята, как се вижда по-добре морето от едната страна и читалището от другата. Моето мнение, както и на архитектите, с които работихме по проекта, е, че първоначалното позициониране на паметника не е било подходящо. За момента той е прибран в един от складовете на общината.

Екипът на Царево.Инфо ще продължи да следи развитието на проекта и ще ви информира за новото местоположение на паметника.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
Гражданин

В участъка на въпросния паметник всичко си беше наред от гледна точка на техническото състояние.Парите,които ще се вложат за новата градинка трябваше да се инвестират за други наложащи проекти,които може да не засягат конкретно града,а някои от населените места в общината.Може би след 2 години новият парк ще започне да се разваля.Някой замислял ли се е върху значението на думата ПАМЕТНИК.Защо да се премахва паментник,който символизира нещо,било то и социализъм.Това упражнение се извършва с цел да се лапнат парички.А за новото местоположение на паметника: ако искате и върху сградата на общината го монтирайте.