Нова визия на центъра на Царево
Проектното предложение предвижда цялостната реконструкция и модернизация на площадните пространства и пешеходните зони в центъра на Царево.

Центърът на Царево ще смени изцяло своя облик, като амбицията на кмета на общината инж. Георги Лапчев е морския град да придобие съвременна европейска визия с изцяло нови решения за пространството.

В тази връзка, за първи път в града, се проведе дискусия на открито посветена на разработвания проект за централна градска част.

След спечелена процедура по избор на проектант екипът на „Zoom Architectural Studio“, арх. Теодор Тодоров, кмета Лапчев и главния архитект на общината Вероника Стоянова обменяха идеи с архитекти, общински съветници, граждани и гости на морския град.

Тези срещи-дискусии дават прозрачност, опитваме се да променим начина на правене на проектите, за да засилим гражданското и публично участие в тях, защото тези проекти формират нашия град. Следващият етап е в посока на оптимизиране като технологично изпълнение и финансова адекватност. Предстои кандидатстване по европейските програми за финансирането на самия проект, каза Георги Лапчев в началото на дискусията.

Проектантите представиха разработката си, обясниха и показаха какво според тях трябва да се случи в центъра на Царево и какви трудности са срещнали по реализацията на проекта. Повдигнаха се въпроси за общата концепция на разработката, похватите при оформяне на пространствата и т.н.

Проектното предложение предвижда цялостната реконструкция и модернизация на площадните пространства и пешеходните зони да засегне дейности като:

  • преосмисляне на цялото пространство с оптимизиране на функционалното и смисловото му значение
  • демонтаж на стари, загубили смисъл артефакти
  • подмяна на настилките
  • нови водни елементи и атракции
  • реорганизиране на съществуващите и изграждане на нови зелени площи
  • нова концепция за парково осветление във връзка с новите решения
  • монтаж на нови елементи на градския дизайн – пейки, кошчета, табла

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
Ники

Като гледам какво се получава, започва да ми липсва стария площад. Какви са тези малоумни архитекти, които издигат стени и огради насред центъра, защо трябваше да го вдигат толкова високо?!?

Elena Novkirishka

Благодаря на екипа на Община Царево, че като единствен жител на гр.Царево с професията ЛАНДШАФТЕН АРХИТЕКТ, НЕ бях поканена на тази открита дискусия! Интересно къде са коментарите на професионалистите?!

Sabina Vladimirova

Визуализацията под заглавието изобщо не ми харесва – хаотична, без център и акценти,скучна и безмислена. Царево ми е много мило, живях там 3 години и много често ходя отново и отново. Наистина ли това е избраната концепция? Дано не е така….

Жоро Ценов

абсолютно безидеен проект… хаос с претенция за съвременен дизайн и не е важно кой го прави и кой го покровителства а това че липсва естетика

Jordan Ivanov

e vie kvi neshta pravihte …. nqma ravni