За трета поредна година ще се проведе националният конкурс „Европейско междучасие”. Той е организиран от евродепутата Светослав Малинов и ще се проведе във всички училища, които той е посетил през 2017 г. Спечелилите конкурса ще имат възможността да посетят Европейския парламент в Брюксел.

През 2017 г. Светослав Малинов посети десетки средни училища в цялата страна и дискутира с учениците проблемите, пред които е изправен Европейския съюз, както и възможностите, които той предоставя на младите хора.

Тазгодишният конкурс стартира на 29 януари 2018 г. с тема: „В каква Европа искам да живея след пет години?“. Конкурсът ще даде шанс на поне един ученик от всяко от училище да посети Европейския парламент през следващата година. Право на участие в конкурса имат всички ученици от посетените през 2017 година гимназии, които имат навършени 16 години. От Бургаска област участие ще вземат Гимназия за романски езици „Георги Стойков Раковски“ – гр. Бургас, Професионална техническа гимназия – гр. Бургас и СУ „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Царево.

Всички желаещи да се включат в конкурса трябва да се регистрират през официалната страница на „Европейско междучасие“ до 28 февруари. Те могат да участват с есе до 500 думи или с видео с времетраене до 90 секунди. Най-важното е то да бъде авторско и оригинално. От всяко училище ще се избере по един участник, който да посети Брюксел. Това означава, че всеки се състезава само с учениците от собственото си училище.

“Европейско междучасие“ се провежда в подкрепа на позицията за въвеждането на гражданското образование като отделен предмет в системата на средното образование. Инициативата има за цел да популяризира Европейския съюз и по-специално дейността на Европейския парламент сред по-млада аудитория, както и да запознае учениците с правата и възможностите, които имат като граждани на Европейския съюз.

Среща между представители на конкурса и учениците от Царево ще се състои на 12 февруари, когато ще бъде проведена презентация относно функционирането на Европейския съюз и ще се представи по-обстойно конкурсът и правилата му.

Оставете коментар

avatar