Община Царево не взе участие в провелото се на 22 февруари Учредително събрание на „Организация за управление на туристически район Южно Черноморие“. Информацията беше предоставена на извънредна пресконференция от Живко Табаков, който е упълномощен представител на Учредителния комитет на организацията, както и председател на Комисията по туризъм към община Бургас. Освен кмета на община Царево, събранието пропуснаха и кметовете на общините Приморско и Созопол.

Според Табаков липсата на кметовете на трите морски общини на събранието е огромен пропуск и може да се изтълкува негативно като спънка в развитието на региона. Първоначално те са показали готовност за членство в организацията, дори решение за това е било взето от Общинските им съвети. За това отсъствието на Георги Лапчев, Димитър Германов и Панайот Рейзи е било непонятно за организаторите, тъй като са очаквали в Учредителното събрание да участват кметовете на всички общини – участници, или техни заместници, както и представители на пет неправителствени организации.

Следващото събрание е насрочено за 15 март. Ако тогава обаче отново има отсъстващи участници, „Организацията за управление на туристически район Южно Черноморие“ няма да може да бъде учредена, а стартирането на нова процедура по законово изискване може да бъде направено от Министерство на туризма едва след две години – период, през който няма да бъде възможно усвояването на европейски пари. Живко Табаков смята поведението на представителите на трите общини за некоректно и ще сигнализира премиера, вице-премиера, министъра на туризма и Комисията по туризъм към Народното събрание.

Припомняме, че идеята за създаване на обединението датира от септември 2016, а документите за учредяването му бяха внесени в Министерство на туризма през април 2017 г. Тогава Община Царево беше сред първите ентусиазирани от идеята за такава организация. Значението на Организацията за управление на туристическия район (ОУТР) е да обедини всички 13 общини от бургаска област в един общ туристически продукт, който ще може да бъде предлаган на туристически борси и изложения в страната и чужбина.

Според Живко Табаков участието в организацията ще подобри представянето и маркетинга на всички общини, тъй като ще разполагат с общ ресурс за реклама. По-малките общини, които не са имали финансова възможност да участват в туристическите форуми, сега ще се включат под шапката на туристически район „Южно Черноморие“. По-големите и по-популярни като туристически дестинации пък няма да се конкурират помежду си, вместо това ще има унифицирани рекламни материали, които да запознаят туристите със забележителностите в целия южно черноморски район. По този начин надпреварата за посетители вече няма да бъде между съседни общини, а между Северен и Южен туристически район на крайбрежието ни.

Пред БНР – Бургас и радио Фокус кметовете на Царево и на Приморско обясниха, че не са присъствали по лични причини. Според Георги Лапчев изявлението на Живко Табаков е PR и комуникацията между двамата би трябвало да се случва лично, а не чрез медиите. И двамата кметове не коментираха липсата на упълномощените си помощници на учредителното събрание на „Организация за управление на туристически район Южно Черноморие“.

Оставете коментар

avatar