Община Царево е със средно за областта ниво на безработица

Община Царево се нарежда сред общините от област Бургас с ниски нива на безработица за месец януари – 8,6%. Данните бяха обявени вчера от директорът на дирекция „Регионална служба по заетостта – Бургас” Пенка Кирилова. Те са напълно закономерни, вземайки предвид информацията от последните дни за рекордно ниски нива на безработицата в Европейския съюз и страната.

Бургаска област е на осмо място в държавата по ниска безработица, следвайки областите София-столица (2,2%), Габрово (4,6%), Стара Загора (5,1%), Варна (5,2%), Пловдив (5,4%), Перник (5,4) и Русе (6,6%).

На регионално ниво община Царево заема седмото място с 8,6%, като преди нея са общините Бургас (3,9%), Камено (5,2%), Приморско (5,3%), Карнобат (6,0%), Созопол (7,4%) и Несебър (7,8%). След Царево остават Малко Търново (9,0%) и Айтос (9,4%), а останалите общини от областта не са успели да преминат условната десет процентова граница, под която нивото на безработица може да се счита за ниско.

В сравнение с декември миналата година, безработицата в областта е нараснала с 1,9%, но според специалистите от Агенция по заетостта това е нормално за първия месец от годината. През януари 2017 г. община Бургас отново е била на осмо място по безработица със 7,4%, а община Царево е показала по-висок от тазгодишния процент – 9,9%.

На най-ниско ниво безработицата в община Царево, както и в останалите черноморски общини, несъмнено е през летния сезон, когато е достигала и до 2,9%. Припомняме, че общината е предприела мерки за ангажиране на свободния трудов ресурс чрез функционирането на Българо-германски център за трудово обучение, какъвто освен в Царево има само в още четири града в България.

Оставете коментар

avatar