На 12 февруари СУ „Н.Й.Вапцаров” беше посетено от евродепутата Светослав Малинов, преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, като част от тура му по българските училища в рамките на инициативата „Европейско междучасие”. Темите по време на посещението му бяха историята, постиженията, проблемите и перспективите пред Европейския съюз.

Едночасовата среща предостави на ученици от Царево възможност да се запознаят със факти за страните членки на Европейския съюз, европредседателите, както и много други интересни подробности за общността. Тя приключи с раздаването на брошури и книги по темата, като целта на евродепутата, който е организатор на конкурса за България, е въвеждането на гражданското образование като част от учебната програма в страната.

Темата на конкурса „Европейско междучасие” тази година е „В каква Европа искам да живея след пет години?“ Тя беше дискутирана на срещата в Царево и разгледана през призмата на различни философии. Припомняме, че в съревнованието могат да участват всички ученици от Царево, навършили 16 години. Те трябва да представят възгледите си по въпроса в есе с обем до 500 думи или във видеоклип с времетраене до 90 секунди. Победителят ще има възможност да посети Европейския парламент в Брюксел, а най-хубавото е, че той няма да е само един – ще има по един спечелил от всяка гимназия, посетена от Светослав Малинов.

Срокът за участие е до 28 февруари, а екипът на Царево.Инфо пожелава успех на всички ученици от Царево, които ще вземат участие в конкурса.

Оставете коментар

avatar