Комисията по земеделието и храните към НС отхвърли днес наложеното от президента вето върху Закона за опазване на земеделските земи, измененията в който улесняват промяната на предназначението на земеделски земи и строителството в тях. Гласуването премина под знака на протест и контрапротест пред сградата на Народното събрание.

Единият протест – срещу наложеното вето – бе организиран от Национална асоциация „Българско Черноморие”. Негодуващите от решението на президента бяха главно собственици на земи, които считат своите интереси за пренебрегнати от президента. Според тях поправките в закона целят намаляване на административната тежест за земеделските стопани. Те не са съгласни с посочените от държавния глава мотиви – потъпкването на конституционния принцип за особена закрила на земята – и смятат за накърнено своето конституционно право на собственост.

Според Димитър Канариев от Национална асоциация „Българско Черноморие” промените ще засегнат 0,001% от поземления фонд на страната, но пък ощетените собственици са около 1800, около 20% от които притежават земи по Черноморието. Тъй като срокът за реализация на инвестиционното намерение на собственици на земя с променен статут изтече през 2017 г., те ще загубят внесените такси, които възлизат на десетки милиони лева.

Контрапротестът пък беше организиран от неправителствени природозащитни организации и граждани, които подкрепят ветото на президента. Димитър Кацов от Гражданска инициатива „Да спасим Карадере“ мотивира участието си в протеста с вече проявената от страна на земеделските собственици спекула. Голяма част от земеделската земя по Черноморието в момента пустее, тъй като е със сменено предназначение, а инвестиционният план не е осъществен в търсене на по-изгодни условия или продажба. Според него налице е и монополизация, тъй като няколко дружества притежават стотици декари земи със сменен статут. Протестиращите се обявиха против облагодетелстването на подобни големи фирми, но те също не желаят да бъдат ощетени дребните собственици. Според тях техният интерес може да бъде защитен, ако те представят какво конкретно са смятали да правят със земята си, за да се прецени колко от тях са имали намерение да строят и колко се надявали единствено на спекулативна продажба на по-висока цена. Природозащитниците също така не са съгласни с практиката на предоставяне на заменки за собствениците.

Припомняме, че ако промените в Закона за опазване на земеделските земи влязат в сила, т.нар. зона Б на черноморското крайбрежие – двукилометрова зона, граничеща с плажната ивица – ще може да бъде застроена. Предстои законът да бъде върнат в парламента за повторно гласуване.

Оставете коментар

avatar