Начало Новини от Царево и региона Чудодейна икона ще бъде изложена за поклонение в храм Св. Цар Борис...

Чудодейна икона ще бъде изложена за поклонение в храм Св. Цар Борис в Царево

345
0

Чудодейна икона на Света Богородица „Скоропослушница“ ще бъде изложена за поклонение за християните в храм Св. Цар Борис в Царево на 12 и 13 май.

Иконата е изрисувана в Света гора още през 1893 г. Тя е копие на оригиналната икона на Богородица, която се намира в манастира „Дохиар“, също на Атон. Нейното изографисване датира от 10 век. През 1915 година копието, което ще бъде донесено в храма в Царево, е било подарено на църквата „Св. Александър Невски“ в гр. Ананиев – Украйна, където се намира и до днес. Твърди се, че за първи път иконата показва своята чудодейна сила през 1664 г., когато ослепила атонски монах заради неуважението му към Божията майка, но след разкаянието му възвърнала неговото зрение. Иконата се нарича „Скоропослушница“, тъй като оказва мигновена помощ на нуждаещите се.

Според духовниците от Сливенска митрополия иконата е сътворила множество чудеса и е помогнала на хора с най-различни проблеми – здравословни, житейски, семейни и т.н. Тъй като Богородица е покровителка на майките, нейната икона е спомогнала на много жени с проблеми в зачеването да забременеят и благополучно да износят и родят своите рожби.

Малко след гостуването на иконата в храма на Царево пък отбелязваме празника Спасовден, или Възнесение Господне. Той е на 17 май, като според народните вярвания това е единствената нощ, в която жените могат да се излекуват от безплодие.

Оставете коментар

avatar