Работилница за автентични строителни практики от Странджа ще се проведе между 24 и 27 май в село Кости. Събитието, наречено „Срещи в Странджа“, ще бъде в рамките на 4 дни и ще запознае участниците с особеностите на традиционната странджанска архитектура, характерни за района строителни инструменти и техники за работа, сглобки, начин на формоване на материали и тяхното приложение при строеж на странджанска къща. Програмата включва още лекции и презентации, както и дискусии за мястото на старите занаяти сред съвременните професии.

Специално участие в работилницата ще имат двама майстори занаятчии от селата Кости и Българи, които ще покажат как се реди покрив с турски керемиди, как се прави традиционна странджанска дъсчена обвивка, глинена мазилка и каменна зидария. В програмата са предвидени още посещение на село Българи, както и посещение на местността „Голямата аязма“ във Влаход дол по време на традиционното поклонническо шествие на петте нестинарски села Кости, Българи, Граматиково, Сливарово, Кондолово.

„Срещи в Странджа“ е част от проекта „Добър ден, Майсторе! Как я построи?“ – серия теренни проучвания в населените места от района, организирани от архитекти от сдружение „Мещра – Традиционни знания и занаяти“. Инициативата стартира през 2016 година, а нейни цели са изследване на типичната странджанска архитектура и документиране на строителни техники от Странджа планина, както и създаване на приемственост между старите занаятчии и младите хора. В периода 2016-2017 година проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура“, което позволява на организаторите да обходят над 10 села в района и да документират редица автентични къщи.

Цената за участие в работилницата е 260 лева за всички дни, като включва 3 нощувки в къща за гости, присъствие на лекционната част и материали за работилницата. Крайният срок за записване е 20 май. Необходима е предварителна регистрация, която можете да направите от тук.

За да научите повече за „Срещи в Странджа“, можете да посетите страницата на събитието във Facebook.

Оставете коментар

avatar