Царево отпразнува 100 години от присъединяването си към България
С концерт, изложба, представяне на книга и среща с лектор, Царево отпразнува 100 години от присъединяването си към България.

С концерт, изложба, представяне на книга и среща с лектор, Царево отпразнува 100 години от присъединяването си към България. Празника за град Царево започна с музика на местния духов оркестър. Жителите и гостите на Царево разгледаха изложбата „Одринска Тракия”, след което им бе представена книгата на Кина Къдрева – „Когато Царево беше Василико”.

Ние потомците на тракийските бежанци имаме една главна задача – да продължим започнатото от тях. Преди всичко обаче, трябва да почитаме паметта на тези хора. Такъв е поводът на дешното събитие в Царево – „100 години от присъединяване на Царевския край към България”. – с тези думи кмета на общината инж.Георги Лапчев се обърна към жителите и гостите на Царево.

На лекцията с историка Стоян Райчевски, в салона на НЧ „Г.Кондолов”, присъстваха още кметове по населени места в общината, общински съветници, граждани и гости.

Впечатлен съм от привързаността към родния край на младите хора тук в Царево. Нека те да продължат традициите, съхранявайки духа на предците си, които са потомци на бежанците от 1913г. Повода за тази среща бележи и още две много важни събития – 110 г. от Илинденско – Преображенското възстание и 100 г. от разорението на тракийските българи. Царево е община, която е почти изцяло населена с потомци на бежанци. Трябва да съхраним духа и традициите, които са пренесли тук бежанците. Пожелавам на всички вас да запазите своето родолюбие, да запазите и показвате на света своето културно богатство, защото тези земи са със много древна и богата култура. – заяви историка Стоян Райчевски.

Вечерта завърши с концерт на самодейните състави при НЧ „Г.Кондолов” и представяне на откъси от книгата „Когато Царево беше Василико”.

Оставете коментар

avatar